Algemeen

Dvd: 'Ch'tis' zijn hilarisch in hun simpelheid

door Claudia van Zanten

Ruim 20 miljoen Fransen gingen er voor naar de bioscoop en daarmee is Bienvenue chez les Ch’tis de bestbezochte film in Frankrijk ooit.

Hype
De onverwachte hype rond en het enorme succes van de film bracht busladingen mensen naar het dorpje Bergues in het uiterste noorden van Frankrijk, waar de film zich afspeelt.

Philippe Abrams (Kad Merad) is directeur van het postkantoor in het warme en zonnige Franse Salon-de-Provence. Om zijn zeurderige en depressieve echtgenote Julie (Zoé Félix) tevreden te stellen vraagt hij overplaatsing aan naar de Côte d’Azur. Omdat gehandicapten een voorkeursbehandeling krijgen, doet hij zich als zodanig voor.

Maar net als zijn trucje lijkt te zijn gelukt, komt zijn bedrog uit en wordt Philippe voor straf naar het noorden van het land gestuurd. Niet naar Lyon (wat voor Philippe al het noorden is) en ook niet naar Parijs, maar nog verder naar boven, naar het dorpje Bergues in de regio Nord-Pas de Calais.

Sukkels
Een regelrechte ramp, want zoals zijn vrouw opmerkt: ‘De goeden gaan naar het zuiden, de sukkels naar het noorden.’ In het noorden wonen namelijk alleen maar onbehouwen simpele boeren, de ch'tis, die een vreemd en onverstaanbaar dialect spreken, het ch’ti. En het is daar zo koud dat je tenen er zullen afvriezen.

Philippe’s vrouw en zoontje gaan niet mee en zo verhuist Philippe in zijn eentje naar de in zijn ogen verschrikkelijkste uithoek op aarde. Maar al snel blijkt het in het noorden helemaal niet zo erg.

Patat met frikadellen
Bienvenue chez les Ch’tis, die 106 minuten duurt, verveelt geen moment. De grappen, die vooral gaan over het dialect en het voedsel van de streek – stinkkaas en patat met frikadellen – zijn er in groten getale, en zelfs de flauwe toveren een glimlach op je gezicht. De taalgrappen komen natuurlijk het beste over als je Frans verstaat. Maar ook als de Franse taal niet je sterkste punt is, blijft er nog genoeg te lachen over in de vertaling.

De komedie van de 42-jarige regisseur Dany Boon, die ook de rol speelt van de benevelde postbezorger Antoine Bailleul, maakt op luchtige wijze korte metten met de vooroordelen die in het land heersen ten aanzien van de noorderlingen.

Heimwee
Het succes van de film kan mede worden verklaard door de heimwee van de Fransen naar het simpele, gemoedelijke leven en het oude Frankrijk van voor de Europese Unie. En zo is Bienvenue chez les Ch’tis nu net: simpel, maar fijn.

Zelf oordelen? Bestel Bienvenue chez les Ch'tis nu bij Elsevier Filmshop

Jaar: 2008 (Franse prèmiere was in februari)
Genre: Komedie
Regie: Dany Boon
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Bioscoop: Nederlandse prèmiere was op 11 september 2008
Te koop op dvd: vanaf 11 december 2008

Oordeel:

Tags

5 reacties

 • 0 0

  Leuk die blogs over dvd's - daar heb je wat aan als je geen zin hebt om naar de bios te gaan of er te ver vanaf woont. Claudia, kun je die beoordeling niet beter in het kadertje zetten, nu staan al die sterrenstelsels zo verwarrend dicht bij elkaar ;-)

 • 0 0

  Inderdaad een erg geestige film - voordat ik hem had gezien associeerde ik Noord-Frankrijk met Belgie: grauw, troosteloos, hoge werkloosheid en slappe friet. Altijd aardig als je door zo'n feelgood-movie met je eigen vooraannames wordt geconfronteerd. Misschien moet er ook maar eens zo'n film over Almere/Lelystad worden gemaakt...

 • 0 0

  Ik associeer Fransen niet direct met een hilarisch gevoel voor humor. Het voorfilmpje beloofde ook niet veel goeds, maar nu ben ik toch nieuwsgierig. Zouden de Fransen dan toch een winkeltje met grappen hebben gevonden, in het Noorden van het land?

 • 0 0

  Gezien: zeker geen topper maar een film met erg veel leuke momenten.

 • 0 0

  "Ik associeer Fransen niet direct met een hilarisch gevoel voor humor"

  Ooit 'La Soupe aux choux' met Louis de Funes gezien ??