Algemeen

Is oproep tot geweld tegen Wilders nu normaal?

Afshin%20Ellian1712 door Afshin Ellian

Dreigen met geweld tegen personen is een ernstig probleem in onze samenleving. Het bedreigen van personen begint de normaalste zaak van de wereld te worden.

Het begon met Pim Fortuyn. Ik herinner me een poster van de Internationale Socialisten met een foto van Fortuyn waarop stond: stop de Hollandse Haider.

Dit was een klein voorbeeld van dreigen met geweld, dat Fortuyn dagelijks meemaakte. Op 6 mei 2002 eindigde Fortuyn in het Media Park.

Bewaakt
Daarna namen de bedreigingen alleen maar toe. Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) moest permanent worden bewaakt. En op 2 november 2004 werd Theo van Gogh vermoord.

Ik noem hier een paar andere bedreigde personen: de Iraans-Nederlandse kunstenares Sooreh Hera, de Marookaans-Nederlandse schrijfster Naima El Bezaz, en natuurlijk Kamerlid Geert Wilders.

Geestverwanten
Het is bijna niet meer gebruikelijk om het voor deze bedreigde personen op te nemen. Omdat veel Nederlanders alleen voor geestverwanten willen opkomen.

De bedreigde is dus een probleem. Welk probleem? De geestverwanten van links en van gelovige moslims worden nooit bedreigd. Het zijn juist vaak militanten uit de extreem-linkse hoek of extremistische moslims die zich regelmatig als bedreigers van andersdenkenden ontpoppen.

Femke Halsema
Wie het opneemt voor de veiligheid van Wilders, is bang om met de opvattingen van Wilders te worden geassocieerd.

Kamerlid Femke Halsema heeft het vaak opgenomen voor bedreigde personen, inclusief Geert Wilders. Zij is een uitzondering uit het verleden. Dat je door een moslimsterrorist kan worden bedreigd, is trouwens maatschappelijk gezien minder problematisch dan wanneer gewone (niet terroristische) burgers andersdenkenden gaan bedreigen. De terrorist wordt immers buiten onze samenleving geplaatst. Hij wordt gezien als een vijand van onze samenleving.

Kenmerk
Doordat bedreigingen een elementaire vorm hebben aangenomen in onze ‘gewone’ samenleving, dreigt dit fenomeen normaal te worden.

Een gewelddadige manier van spreken en schrijven is het kenmerk van de bedreiging als maatschappelijk fenomeen. Inmiddels weet ik het niet meer hoeveel gewelddadige clips er zijn gemaakt, waarin of eigenlijk waarmee andersdenkenden met de dood worden bedreigd.

Wennen
Gewelddadige en hufterige clips tegen Geert Wilders leiden al niet meer tot verontwaardiging. We beginnen eraan te wennen.

Natuurlijk zijn sommige daders inmiddels strafrechtelijk vervolgd. Maar kennelijk heeft het strafrecht niet gewerkt. Deze week zag ik deze clip waarin Wilders met de dood wordt bedreigd.

Dood en verderf
Natuurlijk zijn er genoeg redenen voor sommige mensen om het oneens te zijn met Wilders. Een scherp maatschappelijk debat is geen enkel probleem. Maar die walgelijke muziek van dood en verderf wel.

Het kabinet van normen en waarden moet hiertegen stelling innemen. Dit walgelijke fenomeen moeten we verwijderen uit onze samenleving.

Politieke en maatschappelijke instituten moeten vaker stelling nemen tegen het dreigen met geweld.

Is oproep tot geweld tegen Wilders nu normaal?

Afshin Ellian

Rechtsgeleerde Afshin Ellian blogt regelmatig over uiteenlopende onderwerpen voor elsevier.nl.

Volg Afshin Ellian

Tags

80 reacties

 • 0 0

  Wat uit (extreem) linkse of fundamentalistische moslim kringen komt wordt getolereerd in dit land. Helaas.

 • 0 0

  Femke Halsema noemt.
  Femke, en gr. links is in mijn optiek het summum van naïef en inconsequent politiek bedrijven.
  Zij wil de kool en de geit sparen, en dat gaat nou eenmaal niet. Voorbeelden:

  Zij wil meer groen en minder wegen maar staat open voor immigratie en overbevolking. Dat kan niet!

  Anders moet ze pleiten voor grenzen dicht en een teruggang van het aantal inwoners. dmv emigratie bevordering. Zoals in de jaren 50.

  In haar kosmopolitische wijsheid denkt ze dat de grensoverschrijdende islam hier spontaan haar agressie en fundamentalisme kwijtraakt.

  Wel de Islam ruimhartig toelaten om daarna verontwaardigd te zijn over islam gerelateerde interne bedreigingen is hypocriet, of super dom naief?...

  De beveiliging voor een toekomstige minister president Wilders zal veel beter moeten zijn dan voor Balkenende, zelfs voor Obama. links en de Islam liggen op de loer.
  Mede dankzij Femke.

 • 0 0

  "U moet niet bang zijn voor mij, maar voor de mensen die op mij stemmen" (het Parool) een van de uitspraken van Pim Fortuyn die hout sneed. In twee maanden tijd liep half Nederland achter Fortuyn aan; Fortuyn besefte heel goed dat 'de volksmenners altijd de grootste vernietigers der beschavingen geweest zijn'.(uitspraak Ortega Y Gasset)

 • 0 0

  Het probleem in de Nederlandse politiek is dat links het stiekem wel best vindt dat hun radicale achterban, samen met hun extremistische moslim vriendjes, de rechtse tegenstanders bedreigt. CDA kijkt als gewoonlijk de andere kant op of heeft het te druk cartoonisten van hun bed te lichten. En de VVD en D66 zijn te laf de rug recht te houden. En zo rot deze cultuur van bedreigingen maar door en door.

 • 0 0

  Wat me ook opvalt in elke talkshow en opinie waarin een pvda-er aan het woord komt is het volgende: Wilders zou willen dat er op "knieschijven" wordt geschoten. Ten eerste heeft hij dit nooit zo gezegd maar dat er eens gericht op de benen geschoten zou moeten worden als het uit de hand loopt. Niets vreemd want dat is ook gebeurd in Hoek van Holland.
  Maar wat me verbaasd dat elke PvdA-er dit opnoemt. Het lijkt wel of er een media training is gegeven en dat elke pvda-er dit specifiek moet noemen om Wilders zwart te maken. Heeft iemand anders dit ook zo opgemerkt?