Algemeen

Spierballentaal tegen overvallers helder signaal

Gerlof door Gerlof Leistra

De burgemeester van Zaltbommel drukte zich misschien niet zo diplomatiek uit toen hij opriep om overvallers verrot te slaan. De oproep sluit naadloos aan bij de spierballentaal van het nieuwe kabinet. Een goede zaak dat de overheid weer pal achter de bedreigde burger staat

Met zijn stevige oproep aan burgers om zich te verweren tegen overvallers  - 'Sla ze verrot!' – sluit VVD-burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel naadloos aan bij de spierballentaal van het nieuwe kabinet.

Karatetrap
Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veligheid en Justitie steunt de burgervader dan ook volmondig. Van den Bosch juichte de karatetrap toe die een ondernemer op straat uitdeelde aan een gewapende overvaller die daarop met zijn twee maten op de vlucht sloeg.

Natuurlijk had de burgemeester zich wat diplomatieker kunnen uitlaten – 'Sla van je af!' -, maar het is een helder signaal. Beter dan de 'ferme duw' die premier Mark Rutte (VVD) eerder bepleitte. De boodschap is niet mis te verstaan: de overheid staat pal achter de bedreigde burger.

Zelfverdediging
Dat het slachtoffer van een overval zich mag verweren, geldt al sinds jaar en dag. Zelfverdediging is een recht. In de praktijk wil dat wel eens anders uitpakken als het verweer iets te hardhandig was. Dat is de omgekeerde wereld: een overvaller die rake klappen krijgt, heeft zijn verwondingen aan zichzelf te wijten.

Uiteraard kent het recht op zelfverdediging zijn grenzen: wie een inbreker doodschiet, krijgt terecht straf.

Straffen
Het stevige signaal komt op het juiste moment. Het aantal overvallen stijgt sinds 2007, zo blijkt uit recent onderzoek. Nog geen kwart daarvan wordt opgelost. Opstelten wil dat percentage verdubbelen en de straffen gaan fors omhoog.

Goede zaak: de dader moet gepakt worden, niet het slachtoffer. En als die laatste zich wat te hardhandig verdedigt, verdient hij het voordeel van de twijfel. Wie een ander echter 'verrot slaat', heeft iets uit te leggen. Dat begrijpt zelfs een kind. 

Spierballentaal tegen overvallers helder signaal

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van Elsevier.

Volg Gerlof Leistra

56 reacties

 • 0 0

  Er is geen alternatief. Politiek en justitie ( het lijkt wel een volksvijandige coalitie) ,bekommert zich niet om de rechten van de slachtoffers , en beschermt de daders.

 • 0 0

  Tja, jarenlangheeft de politie moeten presteren. Dat gaat natuurlijk ten koste van bepaalde zaken. Als incassobureau zijn de prestaties van de hermandad formidabel en niet te evenaren. Achter iedere struik liggen ze op de loer om te kijken of het achterlicht van je fiets wel brand, of je auto niet 2 cm naast het parkeervak staat of je niet 2 km/uur te hard rijdt. De opbrengsten voor de staat zijn geweldig. Het is een kwestie van keuzes maken! "Schop overvallers maar verrot" is een logische oproep van een machteloze burgemeester, die niets meer over de politie te zeggen heeft. Ze hebben wel belangrijkere dingen te doen dan de openbare orde te handhaven.

 • 0 0

  Spierballentaal helpt niets als je een pistool tegen je hoofd gedrukt krijgt. Als dit een oproep is van de overheid is om je actief te gaan verzetten tegen overvallers dan komt dat alleen maar omdat zij zelf faalt. Hele verhaal valt onder het hoofdstuk "Hoe trap ik een open deur in". Oplossing: door hem eerst dicht te doen.

 • 0 0

  Ieder heeft het recht zich te verdeigen tegen tuig.
  Zeker tegen het soort overvallers waar we nu mee te maken hebben.De uitgeholde politie korpsen zijn meestal verweg en machteloos.

 • 0 0

  In een goed georganiseerde staat berust het geweldsmonopolie weliswaar bij de overheid, maar het moeten zieke geesten zijn die thans op grond het aan hun ideologie verbonden geidealiseerde mensbeeld het recht op zelfverdediging ter discussie menen te moeten stellen. Wie dat doet tast één van de meest elementaire beginselen van het menselijk rechtsgevoel aan. Het is de aanvaller die het recht op welke verdediging dan ook verliest en niet het slachtoffer.
  Het sla ze verrot kan derhalve niet als onrechtvaardig worden beschouwd. Hooguit als onbarmhartig.