Algemeen

Hier mijn eigen cable: de waarheid over Fitna

Afshin%20Ellian1712 door Afshin Ellian

Eigenlijk ben ik zeer verontwaardigd. Omdat tegenwoordig iedereen zijn eigen cable heeft. NOS, RTL en NRC beschikken over Amerikaanse cables die door Wikileaks openbaar zijn gemaakt.

Waarom heb ik niet mijn eigen cables? Nou, ik heb ook mijn eigen cables! En die zal ik met u delen.

Mijn cable gaat over de legendarische film Fitna. Er was echt veel te doen over de nog niet verschenen film van Geert Wilders. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) voerde een megafoonpolitiek: O, moslims, vooral boze moslims, er komt een beledigende film over de islam aan, maar val ons niet aan.

Ella Vogelaar
Nu mijn eerste cable: Eind februari 2009 schreef ik in de NRC het volgende over de film Fitna:

'Op 2 maart 2008 schreven Vogelaar en haar man in hun dagboek: "De nog altijd onbekende film van Wilders domineert het nieuws. Helemaal onbekend is hij overigens niet meer, het staat wel vast dat hij op aanraden van zijn advocaat niet gaat scheuren en branden."

Zesentwintig dagen later, op 28 maart, werd Fitna getoond, op 1 april volgde het debat. Wist het kabinet dus al 29 dagen eerder dat er niets aan de hand was met die film? Waarom dan toch die crisissfeer? En dan nog die advocaten? Had Wilders op 2 maart advocaten? In de media zijn daarover geen berichten te vinden.

Ik vraag me af: hoe wist Vogelaar op 2 maart dat Wilders de Koran niet zou gaan verscheuren of verbranden? Het kabinet hield in het debat vol dat zijn informatie was gebaseerd op gesprekken met Wilders in oktober en november van 2007, waaruit zou blijken dat Wilders het boek zou verbranden of verscheuren. Hoe wist Vogelaar dan op 2 maart van de inhoud van die film? En waarom hebben de ministers de crisissfeer niet willen temperen?

Afluisteren
Dit is een essentiële vraag: de enige manier waarop ze dat hadden kunnen weten is door het afluisteren van Kamerlid Wilders. Is dat echt zo? Of is Ella in haar dagboek onzorgvuldig? Dat zal het wel zijn. Want een kabinet dat zijn eigen Kamerleden laat afluisteren – zoiets komt in Nederland niet voor, toch? Zo zie je maar weer. Ella kan niet eens een betrouwbaar dagboekje bijhouden. Of ligt het toch anders?’

Tot zover mijn tekst uit de NRC. Naar aanleiding van mijn openbare cable vroeg het toenmalige Kamerlid Fred Teeven (VVD) aan de minister van Justitie of het kabinet al voor de verschijning van Fitna op de hoogte was van de inhoud van deze film.

Natuurlijk antwoordde het kabinet dat ze het niet wisten. Wat betekent dat? Het kabinet maakte oud-minister Ella Vogelaar (PvdA) uit voor leugenaar of fantast. Dat laatste was zij zeker. Nederland wemelt van de fantasten. Maar ik blijf twijfelen. En nu blijkt dat mijn twijfels legitiem zijn.

Op de hoogte
Uit een Amerikaanse cable (gepubliceerd in de NRC) over de film Fitna blijkt nu dat de Nederlandse ambtenaren al eind januari 2008, dus een paar maanden voor de verschijning, op de hoogte waren van de inhoud van Fitna:

Uit de cables blijkt dat de Nederlandse ambtenaren specifieke informatie hadden over de inhoud van Fitna. Crisisexpert André van Wiggen van Buitenlandse Zaken vertelde in januari 2008 aan de Amerikanen dat de autoriteiten wel een idee hadden over de film. Er zouden Koranverzen worden getoond en de film zou eindigen ‘met een symbolische daad’.

Pimpernel
En op 11 maart wist Tjibbe Joustra, toenmalig coördinator terrorismebestrijding, dat de anonieme regisseur van Fitna zich ‘The Scarlet Pimpernel’ zou noemen.

Uit deze feiten moeten we concluderen dat het antwoord van het kabinet aan Fred Teeven onjuist en eventueel onwaar was. Tijd dus voor nieuwe Kamervragen.

Nu de VVD zelf in de regering zit, moet D66 of GroenLinks Kamervragen stellen over deze buitengewoon belangrijke affaire. Zouden ze het doen?

Hier mijn eigen cable: de waarheid over Fitna

Afshin Ellian

Rechtsgeleerde Afshin Ellian blogt regelmatig over uiteenlopende onderwerpen voor elsevier.nl.

Volg Afshin Ellian

Tags

38 reacties

 • 0 0

  Het afluisteren, waaraan u refereert maar ook stelselmatig observeren en infiltreren en allerlei adere activiteiten tot het krijgen van informatie,ga er maar vanuit dat op dit gebied zo een beetje alles geoorloofd is en ook daawerkelijk plaats vindt en in een schrikbarende kwantiteit. Waarin de heer Wilders een niet opzich zelf staan persoon is maar waarin hij zij in goed gezelschap bevindt, dus als u zich hier in verdiept heeft u voorlopig welgenoeg materiaal om vele column's te vullen, een overigens uitstekend stuk, en natuurlijk komt hier de onderste steen niet van boven, daar heeft niemand werkelijk in politiek Den Haag geen enkel behoefte aan

 • 0 0

  In een pappen en nathouden-cultuur wordt er heel wat aan afgelogen. Niet voor niets krijgt het politieke gebeuren in Nederland zo'n lage waardering.

 • 0 0

  het is steeds meer duidelijk aan het worden , de Pvda IS de haatzaaiende partij. Dhr Cohen haalt vaak zijn moeder naar voren als voorbeeld . Echter , hoe zal zijn moeder het vinden dat hij de joodse bevolking aan het verraden is ?

 • 0 0

  Wel goed hoor dat Big Brother Balkenende de vinger aan de pols hield. Hij heeft veel geleerd van de Amerikanen. Voornamelijk : Angst maakt presidenten. Gelukkig is hij er nauwelijks iets mee opgeschoten. Tot zover de politiek, nu nog de rechterlijke macht met de billen bloot. We zijn Ellian dank verschuldigd voor dit artikel.

 • 0 0

  Yep angsthazen & landverraders!
  En zo zie ik ze ook en niet anders.
  Ze huilde al voordat er geslagen werd!
  Drukte om niks.