Algemeen

Geert Wilders is meer dan alleen een stokebrand

eric door Eric Vrijsen

Wie goed naar Wilders luisterde, hoorde bij Algemene Beschouwingen niet alleen gescheld en getier

Tegenstrijdig was het natuurlijk wel: Geert Wilders (PVV) die Job Cohen (PvdA) verweet de ‘grote gedoger’ van het kabinet-Rutte te zijn. Alsof het niet deugt, dat gedogen.

Zit het Wilders niet lekker? Voelt hij aankomen dat hij straks toch medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de miljardensteun aan Griekenland?

De aanval is de beste verdediging, althans voor Wilders. Hij liet er gisteren in de Tweede Kamer geen gras over groeien. De eerste dag van de ‘algemene beschouwingen’ werd volledig door Wilders gedomineerd.

Genant
De PVV-Kamerleden moesten hartelijk om hem lachen en roffelden op hun tafeltjes, maar de meeste andere volksvertegenwoordigers vonden het genant. Wilders die de tekst van Alexander Pechtold (D66) kwalificeerde als 'diarree', die GroenLinks betitelde als 'strandpartij' en die Cohen gelijkstelde aan een 'kefhondje'. 

Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) gaven chic weerwerk. Stef Blok (VVD) was in geen velden of wegen te bekennen. Cohen kleunde mis. Hij nam Wilders’ begrip ‘Henk en Ingrid’ over, waarna Wilders repliceerde dat het bij de PvdA natuurlijk draaide om ‘Achmed en Fatima’. Jolande Sap (GroenLinks) had een act bedacht met een stekker en een stopcontact, maar dat was nogal gekunsteld.

Eenling
Samengevat in één korte flits op de televisiejournaals was het urenlange Kamerdebat simpel: Geert Wilders tegenover de rest. Om dat beeld was het Wilders natuurlijk te doen. De eenling versus de verontwaardiging van de kaasstolp.

Dat beeld werd nog eens opgezweept door de CDA-Kamerleden die in de wandelgangen eisten dat VVD-premier Mark Rutte Wilders vandaag scherp terechtwijst.

Rutte zei vanochtend bij de aanvang van het debat dat hij zich ‘kapot had geërgerd’, maar hij weigerde zijn bijdrage te beginnen met een reprimande aan het adres van Wilders.

Ondanks alle verontwaardiging, haakt het Binnenhof toch altijd weer gretig in op de ‘framing’ van Wilders. Ze veroordelen hem als een relschopper, maar de waarheid is dat ze snakken naar zo’n uitdager.

Getier
Wie goed naar Wilders luisterde, hoorde niet alleen gescheld en getier. Opmerkelijk was bijvoorbeeld hoe hij de bezuinigingen in de gezondheidszorg, de ouderenzorg en de sociale uitkeringen verdedigde.

‘Wij willen die voorzieningen op lange termijn handhaven en daarom moeten we besparingen doorvoeren. Als SP-leider Roemer zijn zin krijgt, zijn die voorzieningen onbetaalbaar en blijft er niks van over,’ argumenteerde Wilders.

Verstandige praat, maar de anderen – verslingerd aan het idee dat Wilders slechts een stokebrand is – hadden er geen aandacht voor.

Geert Wilders is meer dan alleen een stokebrand

Eric Vrijsen

Eric Vrijsen (1957) volgt voor Elsevier sinds 1994 de Nederlandse politiek.

Volg Eric Vrijsen

Tags

79 reacties

 • 0 0

  Gefeliciteerd Geert,... en Eric!

 • 0 0

  Als dit het politieke klimaat van Nederland wordt, en dan heb ik het over alle partijen, dan ga ik stilletjes heroverwegen nog ooit terug te komen naar Nederland....

 • 0 0

  Goede, klinische en neutrale analyse van de feitelijke situatie.

 • 0 0

  Wie is de stokebrand en wie zijn het brandhout?!

 • 0 0

  goede analyse. Begrijp de hele ophef niet, ja natuurlijk het gaat om Wilders dan wordt alles in een ander daglicht gezien door de oppositie en andere fatsoensrakkers.