Algemeen

Publieke omroep moet Holleeder-show afblazen

Gerlof door Gerlof Leistra

De publieke omroep moet een crimineel als Willem Holleeder geen podium bieden om zich voor te doen als toffe Amsterdammer

Dat de zware crimineel Willem Holleeder volgende week te gast is in het NTR-programma College Tour, is absurd. Zo iemand geef je geen podium in een programma waar studenten vragen mogen stellen.

Het is een illusie dat hij openhartig zal zijn over zijn criminele activiteiten. Voor het onwetende publiek weet hij zich zo voor te doen als toffe Amsterdammer. Het valt te hopen dat de publieke omroep zich nog bedenkt.

Ethiek
Voor zijn vele slachtoffers en hun nabestaanden is het een grove belediging dat de NTR hem in zo’n programma uitnodigt. Blijkbaar is in de jacht op kijkcijfers elk gevoel voor ethiek overboord gegooid. Daarmee is de publieke omroep failliet.

Holleeder heeft zijn straf uitgezeten voor de laffe ontvoering van bierbrouwer Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983. Begin dit jaar kwam hij vrij na tweederde van zijn straf voor de afpersing van onder anderen Willem Endstra en Kees Houtman, vanaf 2002. Maar officieel hij is nog altijd verdachte van betrokkenheid bij diverse liquidaties, waaronder die op Endstra en Houtman.

Liquidatieproces
De enige reden dat Holleeder nog niet wordt opgepakt, is dat het slepende liquidatieproces dan opnieuw ernstige vertraging zou oplopen. Zodra de rechters hun oordeel in die zaak hebben uitgesproken, is Holleeder ongetwijfeld aan de beurt en komt er een aparte rechtszaak tegen de vermeende opdrachtgever.

Dat ‘Bekende Nederlanders’ met een crimineel als Holleeder op de foto willen, dat hij eerder te gast was in een commercieel radioprogramma, een column heeft in Nieuwe Revu en een plaatje opnam met rapper Lange Frans, is al treurig genoeg. Maar de publieke omroep heeft een andere taak en verantwoordelijkheid. Afblazen, dus.

Wat vindt u er van dat Willem Holleeder te gast is in het programma College Tour?

Laat het ons weten, doe de poll op de homepage

Publieke omroep moet Holleeder-show afblazen

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van Elsevier.

Volg Gerlof Leistra

52 reacties

 • 0 0

  Volledig mee eens! De publieke omroep moet zo snel mogelijk gekort worden, hoewel dat met de huis-PVDA in een kabinet niet zal gebeuren. Ik kijk al jaren niet meer naar de publieke omroep.

 • 0 0

  Het is toch van de zotte dan een persoon als Holleeder de kans wordt gegeven op zichzelf in de spotlights te zetten!
  Maarja, alles voor de kijkcijfers.........

 • 0 0

  op = om

 • 0 0

  Dit is een gevolg van de in omroepland algemeen heersende mentaliteit dat 'winners' worden bestraft en 'losers' worden beloond. Obama deugt en Romney deugt niet. Er is een mentaliteitsverandering nodig. Niet langer succes wantrouwen en falen bewonderen. We hechten nu meer waarde aan een afbreekmentaliteit dan aan opbouwende ijver.

 • 0 0

  Jammer dat iemand er zich voor leent met zo'n boef te willen praten.