Algemeen

PvdA, liever geen tweede neocommunistische partij

Afshin%20Ellian1712 door Afshin Ellian

PVV-Kamerlid Geert Wilders heeft het virtuele verlies van zijn partij ongedaan gemaakt. Daarvoor was een offer nodig. En dat waren de Polen. Het meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen heeft de PVV een paar zetels opgeleverd in de peiling van Maurice de Hond.

En die arme Job Cohen? Wat hij aanraakt, verandert niet in goud, maar in zetelverlies. De discussie over de 'SP-light' heeft de PvdA ernstige schade toegebracht. Ze hadden kunnen weten bij die partij.

Columnisten
Ik had hier voorspeld dat Hans Spekman en de SP-neigingen de PvdA niets zouden opleveren. Spekman had ik een paar dagen voor zijn benoeming toevallig ergens ontmoet. Bij die gelegenheid zei ik hem: ik hoop dat u het wordt, want dat is goed voor columnisten. Dit is waarheid geworden.

Spekman is goed voor ons, maar niet voor de PvdA. De PvdA kan niet veranderen in de neocommunistische partij van Nederland. Die hebben we al, namelijk de Socialistische Partij.

Koerswijziging
PvdA-vrienden, let nogmaals op: er zijn drie domeinen waarop de PvdA een koerswijziging moet invoeren:

1. De PvdA moet afstand nemen van de D66-eurofilie.

2. De PvdA moet een kritische houding aannemen ten opzichte van multiculturele problemen.

3. De PvdA moet een echte politiek leider kiezen.

Nederland is veel te klein voor twee neocommunistische partijen. De PvdA moet gewoon de keurige spreekbuis van de sociaal-democratie blijven - een brede volkspartij dus.

De PvdA-vrienden hoeven me niet te bedanken. Ik doe het uit vriendschap.

Rebellen
Uit een andere peiling bleek dat een kleine meerderheid van de kiezers (53 procent) denkt dat VVD, CDA en PVV er niet uitkomen als ze straks moeten onderhandelen over extra bezuinigingen. Interessant is dat van de VVD-kiezers 78 procent en van de CDA-achterban 66 procent vindt dat het goed zou zijn als Geert Wilders inbindt om het kabinet overeind te houden.

Deze peiling zegt veel over de aanhang van het CDA en de VVD. Kennelijk steunt het grootste deel van de achterban van deze partijen het kabinet nog steeds. Dit is heel leerzaam voor de rebellen binnen het CDA. 

Bezuinigingen
Alles draait nu om de aanstaande bezuinigingen. In het televisieprogramma Buitenhof stonden twee hoogleraren tegenover elkaar. Ze discussieerden over Duitsland en bezuinigingen.

Het gesprek ging tussen Paul de Grauwe, als hoogleraar verbonden aan de London School of Economics, en Ton Nijhuis, hoogleraar en directeur van het Duitsland Instituut. De afgelopen tijd niet vaak zo’n mooi en inzichtgevend gesprek gezien in een actualiteitenprogramma van de publieke omroep.

Fetisjisme
Politiek filosoof en Duitslandkenner Ton Nijhuis vertegenwoordigde de noordelijke cultuur. Hij stond daar als een neo-Kantiaan: argumentatief, rationeel met een zekere mate van zelfbeheersing en terughoudendheid.

Paul de Grauwe symboliseerde de zuidelijke cultuur: passie, een tsunami van woorden, onbetwistbare idealen en een tikkeltje socialistisch denken.

Nijhuis begon over het belang van de staatsfinanciën en de begrotingsdiscipline tijdens deze economische crisis. De Grauwe was het daarmee eens, al voegde hij er meteen aan toe: maar geen fetisjisme hè, 3 procent is niet heilig.

Overtreden
En toen dacht ik: wauw, hij praat als een echte zuiderling. Hoe doen ze dat toch? Bij het bepalen van een regel anticiperen zuiderlingen reeds op de overtreding daarvan. Ze maken al bij het afspreken van een regel plannen over hoe ze die regel later kunnen overtreden.

Zo hebben sommige zuiderlingen in de echte politieke en economische werkelijkheid ook gehandeld, met alle gevolgen voor de gemeenschappelijke munt.

Regels
Het neo-Kantiaanse, rationele, protestantse ethos staat tegenover het katholieke, soepel swingende ethos.

De neo-Kantiaan zegt: regels zijn er om na te komen, tenzij er onder specifieke omstandigheden goede redenen zijn om ze niet na te komen. De katholiek zegt: de regels zijn om niet na te komen, tenzij er onder specifieke omstandigheden goede redenen zijn om dat toch te doen.

Kan Europa zonder deze twee stromingen en culturen? Nee, Europa is neo-Kantiaan én katholiek.

PvdA, liever geen tweede neocommunistische partij

Afshin Ellian

Rechtsgeleerde Afshin Ellian blogt regelmatig over uiteenlopende onderwerpen voor elsevier.nl.

Volg Afshin Ellian

Tags

37 reacties

 • 0 0

  Denk dat de heer Ellian de gemiddelde kiezer overschat; die kan katholiek zijn, maar meestal niet fanatiek maar neo-Kantiaan is niemand bewust.
  Brood en spelen, daar gaat het om bij de massa; met de spelen gaat het nog goed omdat er enorme hoeveelheden geld in het voetbal worden gepompt maar het brood begint het probleem te worden.

 • 0 0

  Doe me een lol, heer Afshin, ga een jaar wonen naast een Oost Europeaan. Het zijn inderdaad vaak Polen. Er is inderdaad veel, heel veel overlast. Het is bovendien niet beheersbaar. De toestroom van zoveel mensen is alleen te voorkomen als niet Europa, maar Nederland mag bepalen wie we nodig hebben. De stijging van zetels bij de PVV is louter het gevolg van Nederlanders die het niet meer zo zo leuk vinden in de omgeving waar ze wonen.

 • 0 0

  @John Jansen op maandag 20 februari 2012
  Ik zou best naast een Oost-Europeaan willen wonen die ik mag uitkiezen. Dan kies ik Eva Jinek en ga ik elke dag op bezoek om een kopje koffie te drinken. Ik ken overigens genoeg normale Oost-Europeanen. Je doelt waarschijnlijk op het type dat hier vijf jaar wilt wonen, cashen en weer wilt teruggaan.

 • 0 0

  Geachte heer Ellian, klopt en is een deel van de waarheid. De andere is dat de leiders van CDA en PVDA alleen mooie besluiten willen nemen en geen besluiten die HUN partijen en de mensen raken. Het is nu tijd voor deze partijen om als baas ook impopulaire beslissingen te nemen en toe te lichten of te zeggen: excuus we hebben te lang weggekeken, dat LEF hebben ze niet dus exit...

 • 0 0

  Neo-Kantiaans of Katholiek, beide hebben ze hetzelfde euvel als de PvdA, dogmatisch, gebrek aan pragmatisch inzicht, onwankelbaar en, het ergste, de werkelijkheid negerend. Vandaar het succes van de SP, inspringen op de werkelijkheid en schijnoplossingen suggereren, zoals de PvdA, zelfs onder een andere naam, ook placht te doen. Wat ik bij de Wilders aanpak appreciëer is juist zijn pragmatiek die echte oplossingen, geen ideologische starheid, oplevert. Zijn enige misstap: de arbeidsmarkt dichttimmeren, maar dat deed hij als onderdeel van een totaalplan, niet als geïsoleerde zelfstandigheid, zodat hij het nu in een andere situatie daaraan kan aanpassen.