Algemeen

Gidsland Nederland zit klem in Brussel

Carla door Carla Joosten

Hoezeer Europese politiek en binnenlandse politiek met elkaar verweven zijn, bleek op de eerste dag van de Europese lentetop.

Dit keer geen spectaculaire besluiten over de redding van de euro en ‘allesomvattende’ oplossingen, maar een agenda met een breed palet aan onderwerpen - variërend van de toekenning van de status van kandidaat-lidstaat aan Servië, tot de vraag hoe groei kan worden gestimuleerd en de toelating van Bulgarije en Roemenië tot Schengen.

Bewaking
Dat laatste onderwerp was eigenlijk vooral een Nederlandse kwestie. Nederland blokkeert de toetreding van de twee landen tot de paspoortvrije Schengenzone. Weliswaar voldoen ze aan alle officiële, vooral technische criteria - de bewaking aan de buitengrenzen is state of the art - maar de Nederlandse regering vindt dat de landen te weinig voortgang maken met de bestrijding van corruptie en criminaliteit.

De voortgang op dat terrein wordt door de Europese Commissie systematisch onderzocht. Volgens het jongste rapport was er enige vooruitgang, maar ook stilstand.

Te vroeg
Roemenië en Bulgarije werden in 2007 lid van de Unie. Dat was in feite veel te vroeg. Zelfs in het Europees Parlement werd geoordeeld dat de landen er eigenlijk nog niet klaar voor waren. Toch gebeurde het. Dat Nederland hun toelating tot Schengen blokkeert, wekt veel verontwaardiging.

Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad van regeringsleiders nam premier Mark Rutte en de leiders van Bulgarije en Roemenië gisteren apart om een oplossing te zoeken.

Rutte stemde ermee in dat in september een besluit over toelating wordt genomen, mits er in de tussentijd extra maatregelen worden genomen. Welke maatregelen dat zijn, is onduidelijk. Ze moeten volgens Van Rompuy 'de onrust' wegnemen.

Meldpunt
Over het omstreden PVV-meldpunt maakte alleen voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement zich nog druk. Eerst onderhield hij er Rutte over en in zijn toespraak tot de regeringsleiders hield hij, onder verwijzing naar het meldpunt, een ronkend verhaal over haat, racisme, vooroordelen en discriminatie. Geen woord over de problemen die de openstelling van de grenzen in Europa heeft teweeggebracht.

Maar de economische toestand van het continent bezorgt de Unie voorlopig de meeste hoofdbrekens. En ook daarin stond Nederland in de belangstelling. Dat het land dat het hardst heeft geroepen om een streng begrotingsbeleid nu zelf met een flink begrotingsgat zit, wekte alom hoon. Op Twitter werden de 'Nieuwe Grieken' welkom geheten.

Opperkeffer
Minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën), de strafste van de klas zoals de Belgen zeggen, maakte het helemaal bont door opeens te verkondigen dat er ruimte zit in de Europese begrotingsregels.

De Jager presteert het steeds vaker om opeens eerdere uitspraken te nuanceren en de media ervan te beschuldigen de nuance te hebben gemist. Dat was ook al het geval bij de stelligheid waarmee hij altijd heeft gezegd dat Nederland de aan Griekenland geleende miljarden zeker terugkrijgt.

De 'opperkeffer in Brussel', de nieuwste bijnaam van De Jager, zal het niet gemakkelijk krijgen de komende maanden. De Vlaamse zakenkrant De Tijd constateert vandaag dat ‘gidsland Nederland’ zijn geloofwaardigheid dreigt te verliezen. En zo is het maar net.

Gidsland Nederland zit klem in Brussel

Carla Joosten

Carla Joosten (1960) is politiek redacteur Den Haag

Volg Carla Joosten

Tags

58 reacties

 • 0 0

  Gidsland Nederland zit klem ...


  ==

  Waarom zou dit land met alle man en macht een gidslandfunctie moeten hebben i.c. moeten behouden?
  Gezond verstand in praktijk brengen lijkt mij heel wat wenselijker.

 • 0 0

  je Nederland staat inderdaad met de billekens bloot naast Manneke Pis in Brussel , ik heb toch wel last van plaatsvervangede schaamte wegens de grote bekken van Rutten en de Jager over het gedrag van bv Griekenland en Italië

 • 0 0

  --------

  Over het omstreden PVV-meldpunt maakte alleen voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement zich nog druk.
  -----------
  -Ben benieuwd welke toezegging van Rutte Schultz in de wacht heeft gesleept


  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/278639/Frankrijk-zwicht-voor-ultimatum-Europese-Commissie.htm

 • 0 0

  De Jager is, naar goede Romeinse traditie in zijn eigen zwaard gevallen, destijds maar nog steeds een teken dat de strijd verloren is.
  Elk volgend bezoek aan een Europese top zal hem hoon/gegniffel/ongeloofwaardigheid opleveren.

 • 0 0
  ik wist het wel: Het knapste jongetje van de klas is het schijnheiligste jongetje van de klas.
  De waarheid komt uiteindelijk aan het licht.
  Iedere keer blijkt Wilders weer gelijk te hebben.
  Waar komt toch die aversie tegen hem vandaan?