Algemeen

Rick Santorum, het dappere doorzettertje

Rik door Rik Kuethe

Op de Republikeinse nominatie afstevenen, kun je het misschien nog niet noemen, maar het moet gek lopen wil Mitt Romney niet de uitdager van Barack Obama worden in de strijd om het presidentschap deze herfst.

Overtuigend
Op 3 april werden driemaal voorverkiezingen gehouden: in Maryland, Wisconsin en het District van Columbia (waar nauwelijks één Republikein te vinden is). Drie keer sloeg Romney overtuigend toe en had zijn enig overgebleven concurrent Rick Santorum het nakijken.

Romney maakte zich meester van het merendeel van de 95 gedelegeerden die te vergeven waren. Zijn totaal staat nu op 655 (tegen Santorum 276). Hij heeft de magische grens van 1.444 gedelegeerden - die hem definitief de overwinning zou bezorgen - dus nog lang niet bereikt, maar de bal rolt steeds harder zijn kant op.

Ware conservatief
Rick Santorum, oud-senator uit Pennsylvania, weet niet van opgeven. Dat is dapper. Kostbaar ook vanwege de grote kosten die met de campagne zijn verbonden. Hij afficheert zich als een ware conservatief en schildert Romney af als een Obama-lite.

In het Witte Huis zouden ze daarom veel liever Santorum hebben als tegenstander. Tegen een overtuigde conservatief dicht Obama zich een betere kans toe.

Zorg in de partijtop
In de afgelopen weken hebben steeds meer Republikeinse partijbaronnen zich achter Romney geschaard. De belangrijkste van hen is Jeb Bush, broer van, en voormalig gouverneur van Florida. Maar ook Marco Rubio, de jonge senator uit Florida en Paul Ryan uit Wisconsin, een prominent lid van het Huis van Afgevaardigden spraken zich uit voor Romney.

In de partijtop heerst grote zorg dat de maar voortdurende fratricide sterk in het voordeel van de Democraten uitpakt. Elke dollar die nu wordt uitgegeven kan in de herfst niet meer worden uitgegeven. Belangrijker nog: Obama kan Romney en Santorum, en de uitlatingen die ze doen, tegen elkaar uitspelen.

Druk neemt toe
De druk op Santorum om terug te treden wordt dan ook steeds groter, al wordt daar nog niet openlijk om geroepen. Op 24 april worden er vijf belangrijke voorverkiezingen gehouden. Onder meer in Pennsylvania. Mocht Santorum zijn thuisstaat niet in de wacht slepen, dan kan hij het schudden. Momenteel staat hij daar nog zo’n zes procent voor in de peilingen, maar die voorsprong slinkt.

Zijn verlies in Wisconsin kwam hard aan. Santorum heeft nog steeds niet bewezen dat zijn electoraat 'stroom kan leveren' in staten zoals Michigan, Illinois, Ohio of Wisconsin en dus niet alleen in een aantal zuidelijke staten.

Obama, die zich tot nu toe afzijdig heeft gehouden, lanceerde deze week een scherpe aanval op de Republikeinen, wier begrotingsvoorstellen hem voorkwamen als een vorm van sociaal darwinisme.

Rick Santorum, het dappere doorzettertje

Rik Kuethe

Rik Kuethe (1942) is buitenlandredacteur en schrijft over de Verenigde Staten.

Volg Rik Kuethe

Tags

5 reacties

 • 0 0

  Het begint er wel somberder uit te zien voor Santorum. Zoals u weet dicht ik Santorum juist meer kansen toe dan Romney, in een strijd tegen Obama. Hij heeft inderdaad geen swingstate gewonnen, maar deed het in Ohio en Michigan wel veel beter dan gedacht en hij won met zeer beperkte middelen 11(!) staten. Romney heeft ook maar in zeer weinig staten de absolute meerderheid weten te halen. Ook niet in Wisconsin.

  Afgelopen week heb ik een mooie documentaire over Reagan gezien op Canvas. Ook Reagan was juist een 'ultra-conservatieve' kandidaat. Het is waar dat Carters presidentschap een mislukking was, maar eerlijk gezegd kun je dat met redelijke argumenten ook van Obama zeggen. Zeker als straks het Hooggerechtshof ook de zorgwet ongeldig verklaart. Dan is het enige dat hij te bieden heeft een aarzelend herstellende economie, een enorm begrotingstekort (dat NIET al door Bush veroorzaakt was, dat is ook zo'n mythe) en meer van dezelfde geweldige speeches, want dat kan hij.

 • 0 0

  Tienerzwangerschappen zijn een groot probleem in de VS. Maar Santorum is tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Ik twijfel derhalve aan de geestelijke gezondheid van deze reli-fundi. Je kunt veel zeggen over Amerikanen, maar zo'n freak als Santorum willen ze niet. Het is zijn religieuze drammerigheid die hem in de race houdt, al is hij kansloos.

 • 0 0

  @ Barry

  Typisch Nederlandse reactie, om iemand met aan andere mening gelijk een freak te noemen. Santorum is niet tegen voorbehoedsmiddelen. Hij wil alleen dat iemand zelf voor de kosten ervan opdraait en niet dat het in een collectieve verzekering wordt gestopt. Verder gelooft hij inderdaad dat langdurige, monogame relaties beter zijn voor een maatschappij dan wisselende sexuele contacten. Heeft zowel een religieuze, als een feitelijke onderbouwing. Dat heet een principe. Maar daar hebben we er in Europa niet zoveel meer van. Maar stop alsjeblieft met dat liberale drammerige toontje.

 • 0 0

  @jwhueting

  Dank voor de positieve kwalificatie; ik ben inderdaad Nederlander (en trots daarop). En ik heb het Santorum zelf horen zeggen dat voorbehoedsmiddelen fout zijn. Niet verzekeringstechnisch, maar ten principale.

  Ik vind hem eng; komt heel netjes en redelijk over maar heeft zeer archaïsche ideeën.

  Als typische Nederlander verwelkom ik overigens andere ideeën. Maar dat betekent niet dat ik sommige ideeën niet abject mag vinden. En ja, dat is mijn persoonlijke afweging.

 • 0 0

  @ Barry

  U mag ideeën abject vinden, dat is uw goed recht, maar dat is m.i. wat anders dan iemand direct een freak noemen. In ieder geval bent u schijnbaar beter geinformeerd dan ik, want ik heb nog niet het genoegen gehad om Santorum in levende lijve te spreken.