Algemeen

Geert Wilders' grootste probleem is Geert Wilders

Afshin%20Ellian1712 door Afshin Ellian

Geert Wilders zweeft in hogere sferen. De PVV lijkt op een laatgeboren LPF. De PVV bereikt nu haar hoogtepunt: de puberteit. De ijzeren greep van Wilders begint ernstige scheuren te tonen. Nee, hij is aan het afbrokkelen.

Toch komt Geert Wilders met ‘Hun Brussel, ons Nederland.’

Wat een titel: ‘Hun Brussel, ons Nederland’, ofwel: Europa versus Nederland. Ook Groot-Brittannië overweegt een referendum te houden over continuering van het EU-lidmaatschap. Maar premier David Cameron erkent dat de Britten enorme belangen hebben bij de stabiliteit van de eurozone en de Europese Unie. Ondanks de harde retoriek wil premier Cameron op dit moment geen referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Het is zelfs de vraag of ze dat in 2015 willen.

Hun Brussel, ons Groot-Brittannië
De geschiedenis leert dat als het beter gaat met de EU, de Britten het bestaansrecht van de EU niet in twijfel te trekken. De EU heeft daarom tot 2015 de tijd om een aantal cruciale zaken te ordenen: de stabiliteit van euro en de sanering van schuldenlast van een aantal lidstaten.

2015 is wellicht de eerste harde deadline voor de Europese Unie, voor het voortbestaan ervan: Hun Brussel, ons Groot-Brittannië.

Obstakel
Maar Europa is niet het grootste probleem voor de PVV. De PVV zelf is het grootste probleem voor Geert Wilders. Of wellicht omgekeerd: Geert Wilders zelf is nu een obstakel voor de PVV.

Dit laatste is natuurlijk onlogisch. Want de PVV bestaat uit één lid en dat is Geert Wilders. En als Wilders het probleem van de PVV is, impliceert dat het volgende: Geert Wilders is het probleem voor Geert Wilders.

Het verhogen van de maximumsnelheid naar 140 kilometer per uur en het teruggeven van ‘het kwartje van Kok’ aan het Nederlandse volk zullen het existentiële probleem van de PVV niet oplossen: Geert Wilders blijft het probleem van Geert Wilders.

PVV verliest zwaargewicht
Twee prominente volksvertegenwoordigers van de PVV, de Kamerleden Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez, hebben besloten met onmiddellijke ingang de PVV-fractie te verlaten.

De voormalige gedoogconstructie is nu definitief uiteengevallen. Daardoor ontstaat de vraag of enkele wetten waarover reeds in goede tijden overeenstemming was bereikt, de komende dagen op een meerderheid in de Kamer kunnen rekenen.

Verstandigste
Terwijl Geert Wilders in Den Haag de verhoging van de maximumsnelheid aankondigde, maakten zijn fractiegenoten Kortenoeven en Hernandez hun vertrek uit de PVV-fractie bekend. Volgens vriend en vijand is Wim Kortenoeven een van de verstandigste en meest integere mannen die in de fractie van de PVV rondliepen.

Eigenlijk waren velen verbaasd toen Kortenoeven plotseling op de lijst van de PVV voorkwam. En Hernandez gedroeg zich als zeer loyale PVV'er. Na een valse start bewijst hij vandaag dat hij niet bereid is om zijn publieke en politieke integriteit op het spel te zetten.

De PVV verliest met Wim Kortenoeven een zwaargewicht. Dit is een groot verlies voor Wilders. Wilders had dat moeten voorkomen.

Op de radio
Maar Geert Wilders kan dit soort rampen niet meer voorkomen omdat Geert Wilders het probleem voor Geert Wilders is. Wilders kan Wilders niet meer in toom houden of corrigeren.

Waarom vertrekken ze juist nu uit de PVV-fractie? Omdat zij geen stem hebben gehad in het beëindigen van het Catshuisberaad en het samenstellen van het verkiezingsprogramma.

Ook zijn ze ontevreden over het leiderschap van Wilders, die met enkele medestanders een ‘politbureau’ zou vormen, aldus Elsevier. Hernandez vertelde een anekdote die van belang is om de problemen bij de PVV te kunnen begrijpen: 'Ik dacht dat ik mijn aanvoerder gevonden had, maar ik dacht verkeerd. Geert heeft me in de steek gelaten. Het Catshuis was alleen zijn beslissing.'

Hernandez zei in de auto op de radio te moeten horen dat Wilders uit het Catshuis-beraad was gestapt.

Dertig minuten
Geert Wilders nam het belangrijkste besluit uit zijn politieke carrière helemaal alleen, namelijk de val van het kabinet-Rutte. De dissidenten zeggen dat ze dertig minuten de tijd kregen om te reageren op het verkiezingsprogramma van de PVV. Dertig minuten voor de PVV-fractie om een verkiezingsprogramma ten tijde van een ernstige economische crisis te bespreken!

Dit is vernederend voor iedere vrije mens. Dit is vernederend voor iedereen die enige mate van zelfwaardering heeft. Wilders vraagt deze mensen om binnen dertig minuten akkoord te gaan met een programma waarmee zij de kiezer moeten overtuigen om op hun partij te stemmen.

Niet uitvoerbaar
De dissidenten melden dat Wilders zelf 50 procent van het verkiezingsprogramma niet uitvoerbaar acht. Dat gevoel hebben de meeste mensen die op een rationele wijze met de politieke vraagstukken omgaan. Welke status hebben onuitvoerbare politieke standpunten? Moet de kiezer op onuitvoerbare standpunten stemmen? Waarom zouden ze dan niet op de wederkomst van kaboutertjes stemmen?

Wilders draait door in zijn spielerei.

En iemand roept in de schaduw van Wilders: Geert luister naar mij! Hun Wilders, ónze Wilders.

Geert Wilders' grootste probleem is Geert Wilders

Afshin Ellian

Rechtsgeleerde Afshin Ellian blogt regelmatig over uiteenlopende onderwerpen voor elsevier.nl.

Volg Afshin Ellian

Tags

116 reacties

 • 0 0

  De analyse van de heer Ellian klopt. Wilders heeft zich ontpopt als een sinistere machtspoliticus, die alleen geïnteresseerd is in Wilders. Het algemeen belang intereseert hem geen zier. Gelukkig is het bijna afgelopen, gierend uit de bocht, met 140 km per uur.

 • 0 0

  Geldt dat niet voor iedere partij?
  Wat heeft Rutte voor elkaar gekregen?
  Geen geld meer naar Griekenland. Na de verkiezing wist hij niet hoe snel hij het geld naar Griekenland moest krijgen.
  Geen windmolens meer in Urk?
  Is dat gelukt?
  Wat heeft hij allemaal niet gelanceerd over de zorg, over ontwikkelingshulp, over de Eu etc.
  Kom nou zeg.
  Rutte die er niet voor terugdeinst om Nederland (Tweede Kamer) voor te liegen, zelfs pal voor hij Donderdag naar de zoveelste top ging.


 • 0 0

  mijheer Ellian: de beste stuurlui staan aan wal.wilders kan niet alles oplossen,hij breekt gewoon als een koevoet alles los;met name de ongenuanceerde meningen en opinies.hij DURFT tenminste.ik ken echt geen politicus die wel weet wat bij de mensen leeft en belangrijk is en daar zijn mond over open durft te doen.Wilders wel,wie doet hem na?

 • 0 0

  Nederland is geen probleem voor de EU, maar de EU voor Nederland.

 • 0 0

  Als neptukker echt uit Twente komt weet hij dat juist daar de mond houden het lokale gebruik is; de gevestigde orde bepaalt wat er gebeurt binnen gemeentes en de provincie en Wilders doet hetzelfde binnen zijn partij.
  Twente kan er kennelijk mee leven en de PVV stemmers ook.