Algemeen

Herfstrecept: paddestoelenragout met porcini

door Administrator

De herfst is begonnen. Onmiddellijk verschijnen op de markt stalletjes waar, op bedjes van mos en kleurend eikenblad, boleten, cantharellen, schapenvoetjes en nog veel exotischer paddestoelen liggen uitgestald. Tijd dus om paddestoelenragout te maken.

Door Hettie Verkaart

Het geheim is de paddestoelen zelf alleen te verwarmen en niet te koken. Gekookte paddestoelen worden slap en week en dat moet in ieder geval worden voorkomen. Een fantastische smaakmaker, ook in andere gerechten, is poeder van boleten; zo te koop, of gedroogd en gemalen in de keukenmachine.

Ingrediënten
250 gram eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen of een ander paddestoelensoort dat ook rauw kan worden gegeten
5 sjalotten
Platte peterselie
Takje tijm
Takje rozemarijn
Pakje (Soya-) room
2 eetlepels noten- of olijfolie
2 theelepels poeder van eekhoorntjesbrood
Peper en zout
Citroensap

Bereiding
Maak de paddestoelen zorgvuldig met een keukenpapier schoon, snij ze in schijfjes en zet ze koel en donker weg.
 
Snipper de sjalotten, kleur ze in de olie. Voeg room, paddestoelenpoeder, peper, zout, tijm en rozemarijn toe en laat het geheel inkoken tot een saus van aangename dikte. Controleer de smaak en laat de saus tot direct voor het opdienen staan.

Verwarm dan de saus, druppel er wat citroensap in en roer de paddestoelen er door. De paddestoelen worden geacht alleen warm te worden. Ze moeten hun knapperigheid bewaren!

Schenk de ragout in een warme serveerschotel, strooi er de geknipte peterselie over, dien onmiddellijk op en geniet van dit heerlijke herfstgerecht met wam boerenbrood.

Andere recepten van Hettie Verkaart:
-
Witlofsalade met truffel
-Kalfslever met peertjes
-Asperges met honingvinaigrette
-Verstopte vis
-Sinaasappeldessert met Grand Marnier
-Konijn met zwarte olijven en pastis
-Mosselen à la creme
-Kipjes met citroen en knoflook
-Rozemarijncake
-Salade van sperziebonen en garnalen
-Knoflookchips
-Taart met gekonfijte tomaat
-Vinaigrette
-Herfstsalade met paddestoelen
-Brandade taart: Hartige taart met vis
-Pompoensoep

Kookcursus in Frankrijk

Hettie Verkaart

Hettie Verkaart woont in de Drôme in Zuid-Frankrijk, temidden van de truffeleiken en de lavendel. In haar huis, een voormalige schaapskooi die geheel in authentieke stijl is gerestaureerd en van alle luxe voorzien, geeft zij het hele jaar door kookcursussen en ontvangt ze gasten in haar 'Chambres d'Hotes'. Een leuke manier om de streek te leren kennen, voor wie eens een ander soort vakantie wil houden. Verkaart toont haar gasten de typische producten van de streek en het seizoen en maakt daar vervolgens heerlijke gerechten van. Uiteraard wordt elke dag besloten met een uitgelezen diner en goed glas (locale) wijn. Ga voor meer informatie naar de website.

Bergerie

Tags

0 reacties