Algemeen

Abonnement opzeggen waar u op moet letten

door Jorien Apperloo

Wie een abonnement of contract aangaat voor twee jaar, mag dat ook al na een jaar beëindigen.

Een abonnement of contract is vaak zo gesloten, maar er af komen is een stuk lastiger. Bedrijven verwijzen dan naar hun algemene voorwaarden, waarin bijvoorbeeld staat dat het abonnement of de dienst pas na twee jaar mag worden opgezegd.

Onredelijk
Volgens de wet is dat onredelijk. Uit een recente uitspraak van de rechtbank in Haarlem blijkt dat consumenten contracten met een looptijd van meer dan een jaar ook na het eerste jaar moeten kunnen opzeggen. De algemene voorwaarden van een bedrijf doen daar niets aan af.

Het is dus altijd mogelijk om na het eerste jaar op te zeggen. In principe mag het bedrijf daarvoor geen vergoeding vragen. Energiebedrijven vormen een uitzondering: die mogen een opzegvergoeding van maximaal 125 euro in hun voorwaarden opnemen.

Brief
De meeste bedrijven eisen dat hun klanten per brief opzeggen, maar wanneer de overeenkomst via internet of de telefoon is aangegaan, mogen consumenten deze langs dezelfde weg ontbinden. Dat betekent dat opzeggen per mail of telefoon rechtsgeldig is.

Probleem is alleen dat u wel moet kunnen bewijzen dat uw mailtje of telefoontje is ontvangen – en dat is vaak lastig. Een aangetekende brief versturen is daarom de veiligste manier van opzeggen.

Tags

3 reacties

 • 0 0

  Misschien handig om een voorbeeld-opzeg-brief te maken???

 • 0 0

  geldt dit ook mobilephone abb. met een duur van 2 jr?

 • 0 0

  Waarom krijg ik de nieuwsbrief niet, mijn emailadres is mattlgknubben@Hotmail.com.

  Met vriendelijke groet.