Algemeen

Broodfonds voor kleine zelfstandigen

IMG_4699bijgesneden door Heidi Klijsen

Het Broodfonds vormt een sympathiek en betaalbaar initiatief voor dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Hoe werkt het fiscaal?

Het concept van het Broodfonds is eenvoudig: een groep van 20 tot 50 zelfstandigen start samen een fonds. Ieder zet maandelijks een bedrag opzij, waarmee als het nodig is zieke collega's worden ondersteund. Die krijgen maximaal twee jaar lang 750, 1.000 of 1.500 euro per maand geschonken door hun collega's. De uitkering gaat in na twee weken ziekte.

Schenkbelasting
Fiscaal is dit prima dichtgetimmerd. De schenking is in principe belast met schenkbelasting. Maar meestal blijft deze binnen de vrijstelling van 2.000 euro.

Dat is het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij aan niet-familieleden mag schenken. Bij hogere schenkingen dan betaalt de ontvanger over het hele bedrag 30 procent schenkbelasting.

Box 3
Het bedrag dat je maandelijks inlegt, wordt op een eigen Broodfondsrekening gestort. Het saldo valt onder het vermogen in Box 3. Daarover is vermogensrendementsheffing verschuldigd (1,2 procent).

Hiervoor geldt echter een vrijstelling van 20.785 euro per belastingplichtige. Per minderjarig inwonend kind geldt een extra vrijstelling van 2.779 euro.

Niet aftrekbaar
Een belangrijk verschil met een 'gewone' arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), is dat je bij een AOV de premie mag aftrekken van de inkomstenbelasting in box 1. Raak je vervolgens arbeidsongeschikt, dan zijn de uitkeringen belast met inkomstenbelasting.

Bij het Broodfonds is de inleg niet aftrekbaar en zijn de schenkingen van je medeleden ook niet belast met inkomstenbelasting.

Nieuwe groepen
Het Broodfonds is vijf jaar geleden opgericht door een groep zzp-ers. Zij stellen hun concept nu ook open voor nieuwe groepen. Deelnemers betalen, naast hun inleg, 350 euro instapgeld en maandelijks 10 euro administratiekosten.

Hiervoor worden ze begeleid tijdens de oprichting en uitvoering van hun fonds. Deelnemers moeten minimaal een jaar zelfstandig zijn en van de bedrijfsinkomsten leven.

Broodfonds voor kleine zelfstandigen

Heidi Klijsen

Heidi Klijsen (1970) werkt sinds 2007 met regelmaat voor Elsevier en sinds de start ook voor Elsevier Juist.

Eén reactie

  • 0 0

    Altijd moet je kritisch zijn als je zo'n bericht als broodfonds lees maar nu ben ik echt enthousiast.In onze bedrijfstak 'binnenscheepvaart' werken heel veel ZZP ers.Een aanrader.