Buitenland

WikiLeaks lekt 250.000 geheimen; Amerika in verlegenheid

door Robin van der Kloor

Met de publicatie van 250.000 berichten die Washington heeft verstuurd naar Amerikaanse ambassades over de hele wereld, lijkt WikiLeaks een wereldwijde diplomatieke rel te hebben ontketend.

De website van Julian Assange, die bekendstaat om het lekken van geheime informatie over de oorlog in Irak, heeft een deel van de documenten (genaamd: Cablegate) online gezet, maar ook doorgestuurd naar onder meer de Britse krant The Guardian.

De overige documenten worden de komende maanden gepubliceerd.

Batman en Robin
The Guardian kreeg net als een aantal andere buitenlandse kwaliteitskranten eerder de beschikking over de documenten, die veel gevoelige informatie bevatten over het contact tussen de Verenigde Staten en andere landen. De meeste boodschappen dateren volgens de Amerikaanse krant The New York Times van de afgelopen drie jaar.

De documenten leveren een enorme hoeveelheid aan saillante details over verhoudingen met wereldleiders. Zo vergeleek de Amerikaanse ambassade in Rusland premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev met Batman en Robin. President Nicolas Sarkozy van Frankrijk is een 'keizer zonder kleren' en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is 'risicomijdend en slechts zelden creatief'.

Verhagen
Ook Nederland komt voor in de notities. Zo staat over Maxime Verhagen (CDA) toen hij minister van Buitenlandse Zaken was: 'Het feit dat Vehagen ons zo vroeg in het verhaal een handreiking deed, doet sterk vermoeden dat hij een solide en effectieve partner is.'

Ook staat er in het door HP/De Tijd gepubliceerde artikel te lezen dat Amerika problemen verwacht door de aanwezigheid van de linkse PvdA in het kabinet-Balkenende IV.

Al-Qa'ida
Behalve over de karaktereigenschappen van politici en wereldleiders staan er in de door WikiLeaks onrechtmatig verkregen documenten ook veel gegevens over actuele problemen.


Zo blijkt onder meer dat het terreurnetwerk Al-Qa'ida nog altijd financiële steun ontvangt vanuit Saudi-Arabië. Het soennitische koninkrijk zou via koning Abdullah verschillende keren bij Washington hebben aangedrongen op militaire actie tegen nucleaire installaties van de sjiitische aartsrivaal Iran. Volgens de Amerikaanse diplomatieke post zou Iran ook de beschikking hebben over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen.

Spionage
Andere opmerkelijke onthullingen: Amerikaanse functionarissen hebben de opdracht gekregen om de VN te bespioneren en de Russische president Poetin heeft banden met de georganiseerde misdaad.

Het Witte Huis veroordeelde de publicatie van de documenten en noemde de actie van WikiLeaks 'roekeloos en gevaarlijk'. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kondigde aan dat het Pentagon maatregelen neemt om geheime informatie beter te beschermen.

Doorzoek de database met daarin de gelekte documenten

Tags

23 reacties

 • 0 0


  Er komt parallelle waarheid naar boven die anders blijkt te zijn dan de waarheid die wij geacht worden te geloven.

 • 0 0


  Het zou interessant zijn als de volgende onthulling informatie over pedo-netwerken zou betreffen.
  Deze netwerken zijn waarschijnlijk vervlochten met veel hoge posities, wereldwijd.

 • 0 0

  zo komt er eens wat in beeld waar wij als klootjesvolk geen weet van hebben. dat ze in Amerika van verhagen zo positief zijn daar ga ik in mee. van balkende was al bekend.en toch ik vind zelf die amerikanen zijn zo hypocriet als water blank is.

 • 0 0

  Ik lees niks nieuws! Ik zie nu alleen welke "poppetjes" in welke "plaatjes"passen!

 • 0 0

  Aluhoedjes aller landen verenigt u!Laat U niet gek maken lieve mensen.