Buitenland

De Jager: Grieken zien af van aanschaf tanks

door Robin van der Kloor

Volgens minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) hebben de Grieken besloten toch geen vierhonderd tanks over te nemen van de Amerikanen. De kosten zijn te hoog.

Dat schrijft De Jager in antwoord op Kamervragen van de SP.

Gratis
‘Het budget van het Griekse ministerie van Defensie is de laatste jaren aanzienlijk gekort. Deze korting op het defensiebudget maakt onderdeel uit van de afspraken met de EU en het IMF,’ aldus de minister.

Volgens de minister hebben de Verenigde Staten de Griekse regering aangeboden vierhonderd A1A Abrams-tanks gratis te leveren.

Honderden miljoenen
Griekenland zou alleen voor de transportkosten moeten opdraaien, maar die liggen zo hoog, dat de regering er vanaf ziet. De Jager schrijft hierover bevestiging te hebben van het Griekse ministerie van Defensie.

Vorige week schreef een Griekse defensietijdschrift over de deal, waarmee honderden miljoenen euro’s zouden zijn gemoeid.

F-16
De SP wilde ook van de minister weten hoe het zit met de Griekse aanschaf van F-16’s, waarover berichten in de media verschenen.

Volgens De Jager heeft Griekenland over een periode van 21 jaar in totaal 170 F-16’s aangeschaft. Alle vervangingsplannen zijn bevroren, aldus De Jager.

Tags

23 reacties

 • 0 0

  De kosten zijn te hoog. Wat een taal, ze zijn failliet. Ze kunnen niets meer kopen.

 • 0 0

  Jaja, die tanks waren "gratis" net zoals een mobiele telefoon gratis bij een 2 jarig abonnement komt.

  De Amerikanen geven die dingen alleen "gratis" als er vette onderhouds-, munitie en reserveonderdeel contracten worden afgesloten twv vele miljarden.

 • 0 0

  Een bank genationaliseerd,tanks teruggestuurd, we krijgen nu elke week te horen van welk begeerd aset wordt afgezien. Dat geeft? Ja dat geeft vertrouwen in de Grieken...

 • 0 0

  Gratis? Doe mij er maar eentje dan. Er schijnt een strenge winter aan te komen en dan is zo'n tank nooit verkeerd. Maar als Griekenland deze tanks 'gratis' had overgenomen, dan hadden ze er een onderhoudscontract bij gehad en dat kost wel een hoop poen. Die Amerikanen zijn niet gek. En geef ze eens ongelijk.

 • 0 0

  Jammer voor de Grieken dat dit niet doorgaat.Die tanks zouden ze nog wel eens heel erg hard nodig kunnen hebben.