Buitenland

VN waarschuwen: Aanval op Iran is geen oplossing

shari door Shari Deira

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon hoopt dat er een diplomatieke oplossing komt voor het conflict tussen Israël en Iran. Volgens de VN-topman is een aanval vanwege het atoomprogramma van Iran geen oplossing.

Volgens Ban Ki-moon kan het conflict alleen worden opgelost door onderhandelingen, meldt persbureau Reuters. Een militaire inval door Israël of de Verenigde Staten is geen optie, meldt Ban Ki-moon.

Aanwijzingen
De secretaris-generaal van de VN reageert op het rapport van het atoomagentschap IAEA van de VN. In het rapport, dat dinsdag is gepresenteerd, staat dat Iran zeker tot vorig jaar werkte aan een atoombom. Een deel van het werk wordt mogelijk nog voortgezet.

Het gaat om de duidelijkste aanwijzingen tot dusver dat Iran aan een atoombom werkt. Sinds het rapport naar buiten is gekomen, wordt er gespeculeerd over een aanval van Israël op Iran. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou zelfs steun voor de aanval zoeken bij zijn kabinet.

Gevolgen
De Amerikaanse minister Leon Panetta (Defensie) zegt dat een aanval op Iran 'ernstige gevolgen' zal hebben voor de hele regio. 'Je moet goed rekening houden met onbedoelde gevolgen. En misschien zijn die gevolgen niet alleen dat je Iran echt afschrikt van wat ze willen doen,' aldus Panetta.

Minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) pleit voor extra sancties van de Veiligheidsraad van de VN. Het kabinet-Rutte zal hierop aandringen binnen de Europese Unie, die zich overigens ook 'ernstig zorgen' maakt over de bevindingen van het IAEA.

'De ayatollahs kunnen dan makkelijker en nog gewelddadiger optreden tegen de eigen bevolking. De wereld kan dan niets doen voor het Iraanse volk. Jammer, maar een nucleair bewapend regime kan niet zo maar worden bedreigd.'

Lees de weblog van Afshin Ellian: Hoe gevaarlijk zijn de nucleaire ayatollahs?

VN waarschuwen: Aanval op Iran is geen oplossing

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

24 reacties

 • 0 0

  -Typisch Moon, om z'n achterban bij de UN niet teleur te stellen zal hij namens de UN wel de laatste zijn om te komen met het statement aan Iran dat een aanval op Israël geen oplossing is.

 • 0 0

  Heeft Ban-ki al Ahmedinges ontboden, of komt de liefde soms weer van 1 kant?

 • 0 0

  Je moet goed rekening houden met onbedoelde gevolgen. En misschien zijn die gevolgen niet alleen dat je Iran echt afschrikt van wat ze willen doen,' aldus Panetta.

  De man brengt het wat moeilijk maar wat hij bedoeld te zeggen;
  Het zou zo maar eens tot gevolg kunnen hebben, dat Iran, Israël de ze zal indrijven.

  Laten we wel realisaties zijn,
  Iran, heeft in een bom aanval van Israël een niet te ontzeggen legitieme reden om Israël de oorlog te verklaren.
  Iran, staat niet bekend om halve maatregelen en zachte diplomaten. Echt oorlog dus!

  In die echte oorlog, die beestachtig fel zal zijn, zullen vele slachtoffers aan weerszijden gemaakt worden. Syrië zal hierin mogelijk een ontsnapping zien van zijn eigen sores en tropen sturen. En Egypte, wat gaan die doen? De turken?
  En wat gaat de NAVO doen? gaan die op hun handen zitten??

  Kort om, het is zo simpel en logisch, die Israëlische precisie bommen op Iraanse doelen. Maar daarna???!!!

 • 0 0

  Onderhandelen???
  Ohhh, net zoals met Hitler destijds?
  Net zo veelbelovend en succesvol?
  Als ik Israeliet was..........

 • 0 0

  VN waarschuwen: Aanval op Iran is geen oplossing.
  Nee, zo denk ik er ook over, dan zie ik eerder een oplossing als Iran werkelijk een aanslag pleegt op Israel... Of mag ik dat niet stellen?!...