Buitenland

Dodental bomaanslag stijgt; schietpartij bij jeugdkamp

shari door Shari Deira

Het aantal doden door de bomaanslag in het regeringskwartier in Oslo is inmiddels opgelopen naar zeven. Er heeft kort na de explosie een schietpartij plaatsgehad bij een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij. Hierbij zijn volgens de politie negen of tien doden gevallen.

De politie zou de schutter, een stevige man met een Noors uiterlijk, hebben aangehouden bij het jeugdkamp. De autoriteiten in Noorwegen hebben militairen ingezet om het centrum van de hoofdstad te beveiligen.

Autobom
Eerder werd gezegd dat de Noorse premier Jens Stoltenberg gewond zou zijn geraakt, maar dit bericht is later ontkend. De premier is in veiligheid gebracht en houdt zijn verblijfplaats op aanraden van de politie geheim. Ook de Noorse koning Harald V is door politie naar een geheime plek gebracht. De 74-jarige vorst zou doelwit kunnen zijn van een aanslag.

De explosie is vermoedelijk veroorzaakt door een autobom en onder meer het kantoor van Stoltenberg is zwaar getroffen. Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is nog onduidelijk. De burgemeester van Oslo zegt tegen nieuwszender CNN dat de situatie in zijn stad 'onder controle' is. Hij spreekt van een vreselijke dag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders in Oslo af het centrum van de stad te bezoeken. Toeristen op andere plekken in het Scandinavische landen krijgen het advies 'waakzaamheid te betrachten'.

Doden
Kort na de explosie in Oslo opende een man in een politie-uniform het vuur bij een jongerenbijeenkomst van de Arbeiderspartij. De bijeenkomst had plaats op een klein eilandje in een meer 30 kilometer ten noordwesten van Oslo. De politie meldt dat er negen of tien dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De politie zegt dat de aanslagen geen (moslim)terroristisch karakter hebben. Zij zijn op zoek naar daders uit eigen land.

De Noorse terreurexpert Atle Mesoy denkt dat de aanslag in Oslo is gepleegd door islamitische terroristen. 'Na de dood van Osama bin Laden heeft Al-Qa'ida nieuwe terreuraanslagen in het Westen aangekondigd. Bovendien neemt Noorwegen deel aan militaire acties in Afghanistan en Libië,' zegt Mesoy.

Dodental bomaanslag stijgt; schietpartij bij jeugdkamp

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

56 reacties

 • 0 0

  Dolfijn op vrijdag 22 juli 2011

  Ik ben óók heel benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt.
  Want als we toch gaan speculeren, dan hoeft dat "blond" nog helemaal niet te betekenen dat het géén moslimaanslag was.
  Want Noorwegen kent ook types als Abdul Jabber van de Ven, of Einladung zum Paradies in Duitsland.
  Autochtone geflipte anti-alles persoonlijkheden, die 40 jaar geleden bij de Rote Armee Fraktion of zoiets waren gegaan.
  (vervolg hieronder)

 • 0 0

  (vervolg)
  Weet je wat ik dus raar vindt hieraan?
  Dat als iemand zegt "het waren vast moslims" dat het dan "speculatie" heet te zijn.

  Maar als er gezegd wordt dat het ook wel (en deze heb ik állemaal gehoord!) extreemrechts, de PVV, de europese vrijheidspartij van Wilders, Gladio, de Paus, Amerika, de Mossad, de CIA, het Vlaams Belang of Rupert Murdoch is geweest ---- dat het dan géén speculatie heet.
  Maar juist "nuancering".

  En dat allemaal terwijl Noorwegen de laatste maanden met een duidelijke verhoogde activiteit van moslimterreur te maken heeft.
  Wie is er hier dan raar aan het speculeren?

  Tsja ... het is weer zoals altijd.
  Als de realiteit niet in overeenstemming is met de ideologie van links, dan stoppen ze de vingers in de oren en sluiten ze de ogen.
  En roepen dan heel hard dat ze tóch gelijk hebben.

 • 0 0

  Noorwegen is tevens lid van de NAVO en doet mee met de bombardementen op doelen van de Libische dictator Muammar Kaddafi. Hij heeft al vaker gedreigd met wraakacties in Europa.
  Bron: AD.
  ===


  Hoe dan ook, elke aanslag op het Westen gaat op het conto van de Westerse beleidsmakers waaronder regeringen, VN, NAVO, EU en vele vele andere afkortingen.

 • 0 0

  En dan komt 'Uitgesproken Vara' zojuist met een commentatrice uit Noorwegen, die de zaak gewoon becommenterieert plus een slecht sprekende, niet-westerse vertegenwoordiger van het zogenaamde 'wetenschappelijk instituut Clingendael' met nietszeggende 'commentaren', die het aandeel van Al Qaida en Lybische betrokkenheid politiek correct probeert te ontzenuwen. Hebben we hier in Nederland geen oorspronkelijke denkers en sprekers en nuchtere oorspronkelijken meer? Hallo VARA? Heeft Kadaffi niet zelf gedreigd met aanslagen en wat te denken van die andere idioot Al Zawahiri, de nieuwe leider van Al Qaida? Internetters zijn veel beer op de hoogte dan die Main Stream Media!!! Wat heb je aan zulke omroepen?

 • 0 0

  @ Dolfijn

  Dolfijn is weer aan het wensdenken. Is dolfijn een islamiet of een dhimmie die koste wat het kost, de islamitische bevolking moet verdedigen.
  Ook hier hebben we genoeg blanke snuiters die samen heulen met de islam. In Noorwegen is het nog erger.De politieke correctheid is daar stuitend, zijn problemen onbespreekbaar wat betreft de culturele verrijking.
  Dolfijn moet maar zwemmen naar Noorwegen, zal daar vele gelijkgestemden ontmoeten. Vroeg of laat zal Dolfijn heel erg raar op z'n snuit kijken. En zal zich afvragen, hoe naïef zijn kijk op de werkelijkheid was.