Buitenland

Palestijnen geen voorstander van 'tweestatenoplossing'

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zijn niet bereid tot het sluiten van compromissen met Israël. Een overgrote meerderheid verwerpt een tweestatenoplossing en vindt dat de Palestijnse leiders moeten streven naar één Palestijnse staat, zonder Israël.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse opiniepeiler Stanley Greenberg, voormalig adviseur van onder anderen Democraten Bill Clinton en Al Gore.

Uit de peiling onder ruim duizend Palestijnse volwassenen blijkt dat 34 procent akkoord gaat met een Palestijnse staat naast de huidige staat Israël. 61 procent verwerpt dit idee.

Liedjes
Twee op de drie Palestijnen (66 procent) kunnen leven met een ‘tweestatenoplossing’, zolang dit maar de eerste stap is naar het omvormen van het gehele gebied tot één Palestijnse staat.

Verder komt naar voren dat bijna alle Palestijnen (92 procent) vinden dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad moet worden van 'Palestina'. 62 procent steunt het kidnappen en gevangen houden van Israëlische militairen en 53 procent vindt dat kinderen anti-Joodse liedjes moeten leren.

Geweld
Het vredesproces met Israël interesseert de meeste Palestijnen nauwelijks. Twee procent van de bevolking vindt dat het vredesproces een topprioriteit moet zijn van president Mahmoud Abbas. Voor ruim acht op de tien heeft het creëren van banen voorrang.

Een meerderheid van de Palestijnen wijst het afschieten van raketten op Israël af. Twee derde geeft de voorkeur aan praten boven gewelddadig verzet. Gematigden zijn vooral te vinden op de Westelijke Jordaanoever. In Gaza steunt de meerderheid van de bevolking wel gewelddadige acties tegen de Joodse staat.

De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels gepresenteerd aan vooraanstaande Israëlische politici. Volgende week presenteren de onderzoekers de uitkomsten in het Witte Huis en het Pentagon, meldt The Jerusalem Post.

Palestijnen geen voorstander van 'tweestatenoplossing'

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

40 reacties

 • 0 0

  Die arabieren zijn helemaal geindoctrineerd met die standpunten.
  Ze weten niet beter.

 • 0 0

  Dat wisten wij allemaal al en dat komt niet omdat het "Palestijnen" zijn maar vooral omdat het Moslims zijn. Als je hier een peiling houdt onder duizend Moslims zul je een ongeveer vergelijkbare uitslag krijgen. Alleen een zot denkt land te kunnen ruilen voor vrede. Maar gelukkig zijn ze in Israel niet zo dom als hier in het Westen.

 • 0 0

  Wat het meest verontrustende is, dat is het feit dat de Arabische Liga de Palestijnen nimmer tot de orde roept om de haat tegen de staat Israël eens te stoppen, al was het maar voor hun eigen veiligheid! Eens houdt de dialoog natuurlijk op.

 • 0 0

  goed om het nog een keer duidelijk zwart op wit te zien.

  Maar dit staat ook gewoon in het handvest van Hamas maar de fellow travellers van de islam blijven maar denken dat Hamas zoiets is als onze mensen in het verzet tijdens de 2e W.O. Niet dus, vernietiging van de Joodse staat is waar ze op uit zijn, de Joden moeten de zee in worden gedreven, eerder zijn dit soort monsters niet tevreden.

 • 0 0

  Dus israel moet maar in rook opgaan ...
  THAT WILL NEVER HAPPEN !!!