Buitenland

Ophef over verbranding van koran in Afghanistan

shari door Shari Deira

De Amerikaanse generaal John Allen heeft zijn excuses aangeboden voor het gedrag van buitenlandse troepen in Afghanistan. Militairen in de hoofdstad Kabul hebben voor ophef gezorgd door exemplaren van de Koran in brand te steken.

Allen zegt dat hij de actie meteen heeft gestopt toen hij ontdekte wat er gebeurde. Hij garandeert dat het niet nog een keer zal gebeuren. 'Ik verzeker u, ik beloof u, dit was niet opzettelijk.'

Vlam
Het verbranden van de Koran heeft voor protesten gezorgd bij de luchtmachtbasis Bagram. Demonstranten bekogelden de luchtmachtbasis met benzinebommen. Daarbij vatte een van de poorten vlam.

De Amerikaanse commandant heeft laten weten dat hij de zaak gaat onderzoeken. Hij zegt dat de troepen 'zich op onjuiste wijze hebben ontdaan van een groot aantal islamitische religieuze materialen, waaronder korans'.

Aankondiging
In Afghanistan is vorig jaar geprotesteerd tegen een koranverbranding in de Verenigde Staten. De Amerikaanse dominee Wayne Sapp heeft op 20 maart in een kerk in de Amerikaanse staat Florida een exemplaar van de Koran in brand gestoken.

Dominee Terry Jones was ook van plan exemplaren van de Koran te verbranden. Hij heeft het uiteindelijk niet gedaan, maar zijn aankondiging zorgde ervoor dat Jones wereldwijd in het nieuws kwam. In december 2010 mocht hij Groot-Brittannië niet in door zijn omstreden plan.

'De verdachte in deze zaak heet de Koran. Het is een boek. Ja, een boek! Wat is een boek? Een boek bestaat uit papier en inkt. Kunnen papier en inkt zichzelf verdedigen? Nee.'

Lees de weblog van Afshin Ellian: Koran verbranden mag, mensen onthoofden niet

Ophef over verbranding van koran in Afghanistan

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

23 reacties

 • 0 0

  En dat allemaal voor zo'n boekje. Wat zijn veel mensen toch bekrompen.

 • 0 0

  Wat een gezeur......

 • 0 0

  "...Ophef over verbranding van koran in Afghanistan...".

  Ik zou pleiten voor de kop "Ophef in Afghanistan over verbranding van koran".

  Want mij, en ik denk velen met mij in de Westerse wereld, interesseert die hele Koran, en wat ze er verder mee doen, geen bal.

 • 0 0

  Met een bevolking met zoveel analfabeten heeft het weinig zin.

 • 0 0

  Om het verbranden van een sprookjesboek.......al het geloof moet verboden worden.....