Buitenland

Noord-Korea faalt: omstreden raketlancering mislukt

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

De veelbesproken raketlancering door Noord-Korea is vrijdag mislukt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie van Zuid-Korea is de raket een aantal minuten na de lancering gebroken en in zee gestort.

De mislukking is bevestigd door de Verenigde Staten en Japan.

'Deskundigen onderzoeken op dit moment de oorzaak,' meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

In reactie op de lancering heeft Amerika de voedselhulp aan het communistische land opgeschort. Ook Japan overweegt economische sancties.

Bedreiging
'De provocerende actie van Noord-Korea bedreigt de regionale veiligheid, schendt het internationaal recht en is in strijd met zijn recente toezeggingen,' zegt een woordvoerder van president Barack Obama.

'De Verenigde Staten blijven waakzaam tegenover Noord-Korea en zijn volledig toegewijd aan onze bondgenoten in de regio.'

Ook Rusland veroordeelt de lancering. Het land noemt de poging een schending van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het bewind in Pyongyang het gebruik van nucleaire technologie werd ontzegd.

De marine van Zuid-Korea is begonnen met een zoektocht naar de resten van de Noord-Koreaanse raket. Zuid-Korea zou de plaats hebben vastgesteld waar de brokstukken zijn terechtgekomen. Meer dan tien marineschepen zijn bij de zoekactie betrokken.

Noord-Korea faalt: omstreden raketlancering mislukt

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

8 reacties

 • 0 0

  Ze staan in ieder geval flink voorschut.

 • 0 0

  Vast een heel bitter pil voor de be$trijder$ van het 'vreselijk gevaar' N-Korea.

 • 0 0

  @tvbeuningen op vrijdag 13 april 2012 09:41
  Nee joh, hartste aardig open en vriendelijk land dat Noord Korea, daar zou elk land een voorbeeld aan moeten nemen.......
  Ondertussen is men al een tijd druk bezig met de voorbereiding van de volgende nucleaire test, altijd wat te doen in het theater NK.

 • 0 0

  Noord-Korea is een soort van grote open psychiatrische inrichting, een dystopie van Orwelliaanse allure.

 • 0 0

  Ik kan er maar niet bij wat er nou zo leuk is om een heel volk onder druk te houden en tegenstanders af te maken dan wel op te sluiten. Een paar mannen hebben daar de macht en we zullen zien of het Kim-Jong-Oen lukt de hele macht naar zich toe te trekken. Pa heeft hem natuurlijk instructies gegeven hoe te handelen. Dat heeft hij in een opschrijfboekje staan en ook nog een paar tips van opa. De macht doorgeven van vader op zoon werkt goed, daar hoef je geen koning voor te zijn.