Buitenland

Doden in Caïro na gevechten tussen leger en betogers

Servaas door Servaas van der Laan

Bij gevechten tussen het leger en opstandelingen zijn in Caïro zeker elf doden gevallen. Dit bevestigen Egyptische autoriteiten. Opstandelingen protesteren, omdat presidentskandidaat Hazem Abu Ismael werd verbannen van deelname aan de komende verkiezingen.

Het Egyptische leger greep in toen conservatieve islamisten slaags raakten met 'onbekenden'. Hierbij zouden de opstandelingen zich tegen de soldaten hebben gekeerd. Naast de elf doden zouden meer dan honderd gewonden zijn gevallen.

Verkiezingen
De protesten richten zich op de komende presidentsverkiezingen van 23 en 24 mei. Aanhangers van de islamistische Hazem Abu Ismael zijn boos, omdat hun kandidaat niet aan de verkiezingen mee mag doen vanwege zijn tweede Amerikaanse nationaliteit.

Volgens nieuwszender Al-Jazeera was het protest van de islamisten al vijf dagen aan de gang. Het harde ingrijpen van het leger heeft voor een nieuwe protestreeks gezorgd in het land. Twee presidentskandidaten hebben hun campagne opgeschort uit solidariteit met de actievoerders.

Het geweld in Egypte houdt al ruim een jaar aan. Het militaire regime beloofde in juni de macht over te dragen, maar demonstranten eisen een snellere machtsoverdracht. Legerchef Sami Anan verklaarde woensdag op de staatstelevisie eventueel al op 24 mei de macht over te willen dragen, mits de verkiezingen een snelle winnaar opleveren.

  

Elsevier's opinie
'Streng islamistische regimes aan de overkant van de Middellandse Zee? Europa staat erbij en kijkt er zwijgend naar.'

Lees hier het hele commentaar van René van Rijckevorsel: Getuige van een Arabische winter - of een ijstijd?

Doden in Caïro na gevechten tussen leger en betogers

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

5 reacties

 • 0 0  En hoe mooi en vredig is de arabische lente......

  jammer!

 • 0 0

  Wat zijn ze toch weer vredelievend onder mekaar,het gaat daar nog vele malen erger worden, als de zwaar gelovige islamieten het voor het zeggen krijgen, die zullen zo spoedig mogelijk de sharia wetgeving invoeren met alle gevolgen van dien voor de anders denkende daar en hun omgeving, goed gedaan hoor westen om dat te steunen, want denk je nu heus dat ze zich daar niet te barsten lachen om jullie domme kijk op de dingen daar.

 • 0 0

  Ja er is al veel bereikt daar in het Midden-Oosten met die zgn. "Arabische Lente" Van de regen in de drup. Maar kan ons het schelen, we helpen ze graag met het islamiseringsproces daar. Gelukkig heb ik geen kinderen!

 • 0 0

  En toch hè, hier zit de jongere generatie, zich inmiddels ook meer en meer op het WWW bevindend, toch niet helemaal op te wachten… Wat dat betreft hebben al velen een winter voorspeld en ik zie hem ook aankomen, want dit gaat niet gepikt worden door de oudere, vooral op geld en macht beluste, garde. Waarbij geloof zich dan vooral buitenshuis afspeelt, dat dan weer wel.
  @A. de Witt, ik gelukkig ook niet en als ik om me heen kijk, ben ik er ook absoluut niet rouwig om.

 • 0 0

  83 miljoen arabieren op een stukje groen zo groot als Nederland.
  De rest is zandbak met ouwe meuk.
  Islam is de leidende godsdienst, u weet wel.
  Die vechten (Soennieten,Sjiieten,Salafisten en andere verdwaasden)elkaar de tent uit.
  Ook nog een paar wanhopige Christenen.
  Geen geld, geen economie,geen toekomst.

  En ik zie nog de orgastische gezichten voor me bij Pauwel en Wauwel en de Wereld is doorgedraaid.
  De NOS nieuwslezers die bijkans een zakdoekje nodig hadden.....

  Islam is feest voor ongeletterden.
  Alleen het feestje komt pas na je verscheiden.
  Saluut.