Buitenland

Vladimir Poetin begint aan derde ambtstermijn

shari door Shari Deira

Vladimir Poetin is maandag in het Kremlin in Moskou beëdigd als president van Rusland. Hij legde de eed af in het bijzijn van enkele duizenden gasten. Hiermee begint hij aan zijn derde ambtstermijn.

In maart 2000 werd hij voor het eerst tot president van Rusland gekozen, vier jaar later werd hij herkozen. Onder president Dmitri Medvedev, van 2008 tot de Russische presidentsverkiezingen op 4 maart, was Poetin premier.

Democratie
Poetin riep in zijn korte toespraak op tot eenheid in Rusland en beloofde de democratie te versterken. 'Het is mijn plicht om mijn vaderland en ons volk te dienen.' Zijn voorganger Medvedev heeft impulsen gegeven voor modernisering, aldus Poetin.

Gisteren demonstreerde de oppositie tegen de nieuwe president. Ze verwijten hem dat er fraude is gepleegd bij de parlementsverkiezingen eind vorig jaar en bij de afgelopen presidentsverkiezingen. Volgens schattingen waren er zeker twintigduizend demonstranten op de been.

Militaire parade
Als Poetin zijn ambtstermijn van zes jaar uitzit, heeft hij het langst over Rusland geregeerd sinds Josef Stalin, die van 1922 tot 1953 aan de macht was.

Poetin zal aanstaande woensdag voor het eerst weer als president op de voorgrond treden bij de militaire parade in Moskou. Hiermee wordt de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 herdacht.

Door Judith Tak

Komt er opnieuw een Russische Revolutie? Ach, de meeste Russen staan nog achter Poetin

Commentaar Robbert de Witt: Poetin staat sterk: nog geen lente in Rusland

Vladimir Poetin begint aan derde ambtstermijn

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

0 reacties