Buitenland

Berlusconi belooft Italianen 4 miljard euro bij winst

Servaas door Servaas van der Laan

Als het centrumrechtse blok onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi over drie weken de Italiaanse parlementsverkiezingen wint, krijgen de Italianen direct vier miljard euro teruggestort op hun bankrekening. Het betreft de door Mario Monti ingevoerde onroerendgoedbelasting op het eerste huis.

Dat heeft Berlusconi bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Milaan.

'Italiaanse families zullen voor het eerst weer eens lachen als ze de brief van de belasting binnenkrijgen,' sprak Berlusconi.

Vrijstelling

Berlusconi voerde zelf als premier in 2011 de onroerendgoedbelasting (IMU) in waarin Italiaanse huizenbezitters voor hun hoofdwoning werden vrijgesteld.

Interim-premier Mario Monti wijzigde onder zijn bewind die wet en schrapte de vrijstelling voor het eerste huis. Huizenbezitters in Italië moeten nu 0,40 procent belasting betalen over de waarde van hun hoofdwoning.

Vadertje staat

Als Berlusconi het straks voor het zeggen krijgt, wordt die bezuiniging weer ongedaan gemaakt. Sterker nog: de Italianen krijgen hun ingevorderde belasting zelfs van de staat terug. Daar tegenover staan volgens Berlusconi voor zo'n 16 miljard euro aan bezuinigingen op de staatsuitgaven.

'Vadertje staat maakt misbruik van zijn burgers, dat moet maar eens afgelopen zijn,' zei Berlusconi.

Leugens

Monti liet in een reactie weten niets van de woorden van Berlusconi te geloven.

'Berlusconi heeft nog nooit woord gehouden en de Italianen hebben een goed geheugen,' Twitterde de demissionaire premier.

Berlusconi belooft Italianen 4 miljard euro bij winst

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

18 reacties

 • 0 0

  BAlotelli is in dienst gekomen v/e voetbalclub van Berlusconi, heel slim, het aantal stemmen op B. is als een raket gestegen.

 • 0 0

  Als er op 58.148.000 inwoners 0,33 % gezinnen zijn waarvan 40 % een eigen huis heeft dan zouden die dus per eerste huis €128,98 éénmalig terug krijgen.

  Vette pot Silvio, zelfs als maar 20 % een eigen huis heeft dan is het nog niet de moeite waard. Pas bij 400 miljard zou het wat gaan uitmaken.

 • 0 0

  Rutte beloofde maar €1000,00

 • 0 0

  Als Europa al zegt hoe wij onze kont moeten afvegen dan zullen ze dit van Berlusconi toch nooit goedkeuren? Toch...?

 • 0 0

  Omkoping met publiek geld, noemt men dat!