Carriere

Heeft u liever een mannelijke of vrouwelijke baas?

Frederique-Dormaar1312 door Frederique Dormaar

Gemeen, gehaaid en snobistisch. In de film The Devil Wears Prada heeft hoofdpersoon Andy Sachs heel wat te stellen met haar vrouwelijke baas Miranda Priestly, hoofdredacteur van een gerenommeerd modetijdschrift. Zou Andy beter af zijn met een mannelijke baas?

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, maar wie is een betere leidinggevende volgens werknemers?

Mannelijke baas
The Wall Street Journal bericht dat steeds minder Amerikanen een voorkeur hebben voor een mannelijke of vrouwelijke baas. Dat is gebleken uit onderzoek onder 60.470 werknemers door Kim Elsesser en Janet Lever van de Universiteit van Californië in Los Angeles. Een kleine meerderheid (54 procent) geeft aan geen voorkeur te hebben.
De overige ondervraagden hebben ruim twee keer zo vaak liever een mannelijke baas dan een vrouwelijke.

In 1953 bleek uit een Gallup poll dat een kwart van de ondervraagden geen voorkeur had. In 1983 had 36 procent geen voorkeur en in 2006 was dat aantal gegroeid tot 42 procent. Nu blijkt een kleine meerderheid van 54 procent niet speciaal een mannelijke of juist vrouwelijke baas te prefereren.

Veel lof
Elsesser en Lever vroegen de werknemers ook om hun baas te beoordelen. Opvallend vaak lieten de respondenten zich positief uit over bazen van het tegenovergestelde geslacht. Vrouwelijke bazen werden positief beoordeeld door mannen en mannelijke bazen oogstten veel lof bij vrouwelijke werknemers.

De studie van Elsesser en Lever is in november 2011 verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Human relations.

Heeft u liever een mannelijke of vrouwelijke baas?

Frederique Dormaar

Frederique Dormaar (1982) was verantwoordelijk voor alle videoproducties op elsevier.nl.

Tags

6 reacties

 • 0 0

  Ik heb alleen maar promotie gekregen van mannelijke managers. Vrouwen volgen in de regel te veel hun gevoel, ze kijken naar presentatie en beleving terwijl je op feiten af moet gaan. Maar heb ook goede vrouwelijke bazen gekend, ze kunnen socialer zijn.

 • 0 0

  Was het maar zo dat meer mensen hun gevoel volgden dan zag de wereld er een stuk beter uit. Te emotioneel worden is het niet kunnen beheersen van gevoelens en dat is ff net wat anders dan gewoon je gevoel volgen.

  Daarnaast kan het probleem zijn met een vrouwelijke baas dat ze zich moet bewijzen in de overheeersende mannenwereld...van over-compensatiegedrag wordt je 'onderdaan' niet vrolijk van.

 • 0 0

  "Vrouwen volgen in de regel te veel hun gevoel, ze kijken naar presentatie en beleving terwijl je op feiten af moet gaan"
  Dit "gevoel" ken ik. Maar ik denk dat het gewoon een smoesje is van baasjes die bewust zwakke mensen om zich heen verzamelen. Mannen doen dat ook maar zijn minder creatief in het verzinnen van smoesjes.

 • 0 0

  Vrouwen zijn risicomijdender en bang om fouten te maken. Een fout van een personeelslid wordt gevoelsmatig ervaren als HUN fout. Gevolg: vaak een keihard despotisch autoritair regieme, waar controle en 'alles willen weten' voorp staat. De voorbeelden liggen de laatste tijd voor het oprapen in Nederland. Van Schiedamse burgemeester tot directeur COA en alle daartussen. Krampachtige perfectionisten aan het stuur brengt altijd ellende. Empathiser? Laat me niet lachen. Genadelozer. Eigen hachie eerst.

 • 0 0

  mij werd ook ooit de vraag gesteld of ik een vrouwlijke baas wilde , ik had reeds diverse leraressen gehad en antwoordde als `t volgt ,ik heb eenvrouw en een moeder en wil liever niet meer met hormonale swankingen geconfronteerd worden!