Carriere

Stressvolle baan kan bijdragen aan langer leven

door Eduard Cousin

Een veeleisende, intensieve loopbaan draagt bij aan een langer leven. Ook als deze baan de nodige stress veroorzaakt. Dat stelt Howard Friedman, professor aan de Amerikaanse Columbia University.

In zijn boek The Longevity Project presenteert Friedman een groots opgezet onderzoek naar factoren die invloed hebben op hoe lang we leven.

Focus op carrière
In 1921 hebben psychologen 1.500 Amerikaanse kinderen uitgekozen voor onderzoek. Deze kinderen zijn door verschillende onderzoeksteams gedurende hun leven gevolgd. Na acht decennia, toen de meeste proefpersonen waren overleden, is het onderzoek afgerond.

Eén van de resultaten is dat mensen met een veeleisende loopbaan en uitdagende carrière gemiddeld langer leven dan degene bij wie dit ontbreekt. Prestatiegerichtheid en professionele toewijding blijken gezonde eigenschappen. Daarnaast heeft een nauwe band met vrienden, familie en gemeenschap een positieve invloed op delevensduur.

Gezonde stress
Denk dus niet dat ‘rustig aan doen’, eerder stoppen met werken, groente eten of pillen slikken doorslaggevend zijn voor een gezond bestaan. Howard stelt zelfs dat deze standaard medische adviezen om gezonder te leven vaak averechts werken.

Indien u zich soms afvraagt waarom u uzelf elke ochtend weer met pijn en moeite naar kantoor sleept, laat dit onderzoek een motivatie zijn. Een dosis gezonde stress betekent dat u op de goede weg bent om later lang van uw welverdiende pensioen te kunnen genieten!

Tags

6 reacties

 • 0 0

  "Eén van de resultaten is dat mensen met een veeleisende loopbaan en uitdagende carrière gemiddeld langer leven dan degene bij wie dit ontbreekt."

  Leven deze mensen langer vanwege de veeleisende loopbaan, of hebben deze mensen een veeleisende loopbaan omdat ze anders in elkaar zitten dan de meeste andere mensen?
  En zou als dat het geval is het ook mogelijk zijn dat ze als gevolg van dat anders in elkaar zitten, langer leven?

 • 0 0

  Ik geloof er niets van. Het zoveelste zinloze onderzoek. Wie betaald deze shit eigenlijk.

 • 0 0

  HET WORDT STEEDS MOEILIJKER ,SRESSVOLLER ?,VOORME AL DAT ONDERZOEK TE DOORGRONDEN.aLS IETS STRESSVOLLER IS LEEF JE LANGER EN BLIJF JE GEZOND OF IS HET EIGENLIJK BEN JE ZO GEZOND EN STRESSBESTENDIG KUN JE LANGE LEVEN EN OOK WERKEN ?wAT IS DUS OORZZAK EN WAT IS GEVOLG ?

 • 0 0

  Inderdaad, iemand zei het al.
  Volgens mij wordt oorzaak en gevolg door elkaar gehaald.

  De voorsprong die vrouwen hebben bij hun levensverwachting tov mannen wordt kleiner.
  Ook werken meer vrouwen in stressvolle banen.
  Conclusie?

  Of is dit het?
  Als er meer bier wordt gedronken zijn er meer bosbranden.
  Dus minder bier, minder bosbranden?

  Of is het toch allemaal vooral een kwestie van genen?

 • 0 0

  Het is algemeen bekend dat mensen met een hogere opleiding en meer welstand gezonder blijken en langer leven dan mensen aan de onderkant van de sdamenleving.
  Laat dat nou toevallig ook de mensen zijn die de veeleisende banen bezetten. Stress aanwijzen als oorzaak lijkt me dus erg voorbarig. Factoren als verstandig en gezond leven hebben kennelijk meer positieve invloed dan stress negatieve.