Carriere

'Jezelf zijn' maakt gelukkig, maar niet onder werktijd

door Nelleke Groot

Ondanks dat 'wees jezelf' een vaak gehoord advies is, blijkt het tegenovergestelde waar: werknemers die hun 'ware zelf' lieten zien op het werk waren ongelukkiger dan degenen die dat niet deden.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Greenwitch en de University of Houston dat donderdag is gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Britisch Pyschological Society.

Relaties
De onderzoekers vroegen ruim vijfhonderd personen naar de mate waarin ze zichzelf konden zijn in relaties op het werk en met partners, vrienden en familie. Daarnaast noteerden ze in hoeverre deze personen tevreden waren met hun eigen leven en welzijn.

Uit de antwoorden bleek dat de ondervraagden zich het meest blootstelden bij hun partners, gevolgd door vrienden en familie. Op de laatste plek kwam het werk. Ook bleek dat degenen die helemaal zichzelf konden zijn bij hun partners gelukkiger waren dan de rest van de ondervraagden.

Niet zichzelf
Op de werkvloer lag dit anders: de werknemers die zichzelf waren, voelden zich juist ongelukkiger. Volgens onderzoeker Oliver Robinson van de University of Greenwich geven zelf-hulp goeroes vaak het advies om 'jezelf te zijn' of 'je ware gevoelens te tonen', maar nu blijkt dat het niet opgaat op de werkvloer.

'In sommige omstandigheden kan het voor je eigen welzijn verstandiger zijn een beleefde glimlach te tonen of tactvol te zwijgen dan collega’s te laten weten wat je werkelijk denkt en voelt,' adviseert onderzoeker Oliver Robinson van de University of Greenwich.

Tags

6 reacties

 • 0 0

  Ha,ha,ha, deze financieel onafhankelijke, argeloze geluksgoeroe's waren even uit het oog verloren dat de dagelijkse werkomgeving een levensgevaarlijke haaienvijver is. Lekker vrijblijvend met adviezen strooien is OOK een vak. Voor buitenstaanders!

 • 0 0

  Voor sommige zaken hangt 'jezelf zijn' ook af van de plek waar je je bevind. Hoog in de boom kun je je (over het algemeen) wat meer permitteren dan als jongste bediende. En daarbij, een zweverige bomenknuffelaar vind bij Greenpeace wellicht meer begrip dan bij een Shell..

 • 0 0

  In 'n werksituatie hebben (normaliter) de bedrijfsbelangen voorrang op het belang v.h. individu. Menigeen schermt met zijn/haar gevoel als factor waar alles en iedereen rekening mee dient te houden. Bovendien bestaat bij menigeen 't idee/gevoel dat hij/zij altijd al zó is geweest en dat dit geaccepteerd dient te worden. (Enige) aanpassing is - helaas, voor velen - ook 'n blijk van volwassenheid.

 • 0 0

  als ik in de lerarenkamer zou vertellen dat ik PVV zou stemmen zou ik dead meat zijn, doe ik dus maar niet. Wel laat ik merken dat ik een bepaalde zaken nogal anders zie. Ook op het werk, net zoals zo vaak in elke situatie/relatie, een zoeken naar jezelf zijn (what ever that may be ......) en het opzetten van een masker.

 • 0 0

  Bij elke situatie een ander rollenspel. Houd werk en privé zo veel mogelijk gescheiden en houd je emoties onder controle. Werk is werk en uitleven doe je thuis..of is dat ouderwets van mij?

  E. Weegels, Zwijndrecht