Cultuur & Televisie

Publieke omroep: weer riante salarissen

Robbert door Robbert de Witt

Veel presentatoren en bestuurders bij de publieke omroep verdienen, net als vorig jaar, veel meer dan het gemiddelde ministerssalaris van 171.000 euro.

Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Veel salarissen zijn bovendien fors gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen de topsalarissen voor het eerst openbaar werden gemaakt. De publieke omroepen hoeven alleen maar de functie te vermelden en de hoogte van het salaris bekend te maken. Onbekend is vaak welke presentatoren de forse salarissen opstrijken.

'Marktconform'
Bij de TROS verdienen drie medewerkers meer dan 171.000 euro, de bestverdienende presentator ontving vorig jaar 286.687 euro. Maar wie dat is, wil de TROS niet zeggen.

Bij de van oorsprong socialistische VARA verdienen net als vorig jaar vijf medewerkers meer dan een minister, met als uitschieter 'presentator 4' die volgens de krant 333.325 euro verdient. Bekende VARA-gezichten zijn Paul de Leeuw, Astrid Joosten, Matthijs van Nieuwkerk, Paul Witteman, Felix Meurders en Giel Beelen. Volgens de VARA zijn de salarissen 'marktconform'. 

Bij de NOS zou presentator Jack van Gelder volgens De Telegraaf het meest verdienen: 299.600 euro (exclusief een pensioenafdracht van 68.600 euro). Ook bij de andere omroepen verdienen verschillende bestuurders en 'bekende gezichten' fors meer dan een minister.

Forse kritiek
De publieke omroep is verplicht topinkomens openbaar te maken als gevolg van de Wet Openbaarheid Topinkomens van 1 maart 2006. Het geldt voor salarissen die (inclusief pensioenafdracht en leaseauto) hoger zijn dan het gemiddelde ministerssalaris van 171.000 euro.

Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst. De publieke omroep kreeg toen forse kritiek vanwege de hoge beloningen, terwijl de omroepen voor hun budgetten afhankelijk zijn van de bijdrages van het Rijk.


Naar de homepage

Publieke omroep: weer riante salarissen

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is sinds februari 2009 chef van de redactie buitenland.

Volg Robbert de Witt

Tags

51 reacties

 • 0 0

  Wij,tenminste zij die belasting betalen, kunnen moord en brand roepen wat wij willen, de(voor een deel) door onze belastinggelden functionerende publieke omroepen hebben letterlijk, en figuurlijk, lak aan al deze comotie!

 • 0 0

  @r.beckman lare op vrijdag 25 mei 2007 08:08
  "Wij,tenminste zij die belasting betalen",

  Ja en het irritante is dat de belasting al wordt ingehouden van het salaris, dat hebben ze slim bekeken. Want als dat niet zo was en we zouden massaal weigeren belasting te betalen zou ik weleens willen zien wat er gebeurt, of ze dan nog niet naar ons luisteren. Wil wedden van wel.

 • 0 0

  Tsja.
  De Voormalige Verworpenen Der Aarde (die de Nederlandse media domineren) zijn precies geworden waar zo vroeger zo tegen te hoop liepen.
  Een besloten club van geprivilegieerde bedilzuchtigen, die een lui en rijk leventje leiden van het geld dat gewone mensen bijelkaar hebben gewerkt.

 • 0 0

  Enerzijds vind ik dat iedereen moet/kan verdienen naar zijn of haar kwaliteiten. Maar, natuurlijk is het een schandaal dat uit publieke gelden zo wordt gegraaid. Het allerergst is dat figuren als bijvoorbeeld Pauw & Witteman, die zo goed weten wat er allemaal verkeerd is in de samenleving, linkse praatjes afsteken en mensen met een andere mening niet laten uitpraten, zich zo riant laten betalen.
  Als je zoveel principes hebt en weet hoe het moet, dan is links l*llen en rechts vullen een smerige praktijk. Pek en veren voor de "heren".

 • 0 0

  @ Pedro

  Pauw & Witteman maakten in ieder geval nog een kundig programma waar ik met plezier naar keek. Moet je zien wat voor twee kwezels ze nu op die stoelen hebben weggezet, reken maar dat die niet veel minder verdienen. Driewerf schande, wederom.