Cultuur & Televisie

Koninklijke Bibliotheek zet NSB-kranten toch online

shari door Shari Deira

De Koninklijke Bibliotheek (KB) zet nazistische kranten uit de Tweede Wereldoorlog toch op haar website. Het ministerie van Justitie verzet zich tegen de publicatie van de NSB-kranten op het internet, maar het KB vindt het 'belangrijker om de historische werkelijkheid ongecensureerd weer te geven.'

Dit maakte de KB woensdag bekend.

Haatzaaiend
Volgens een woordvoerder van het ministerie Justitie zou het strafbaar zijn als de KB haatzaaiende en beledigende teksten verspreid. 'Het verspreiden van deze teksten kan er toe leiden dat het OM overgaat tot vervolging.'

De KB wil zoveel mogelijk kranten online publiceren. Er worden niet alleen verzetsbladen geplaatst, maar ook nazistische kranten zoals de NSB-krant Volk en Vaderland, het weekblad Storm en het antisemitische De Misthoorn.

De geprinte versies van de NSB-kranten zijn al te lezen in de bibliotheek.

Fout
De bibliotheek organiseerde een besloten debat over het publiceren van de 'foute' kranten. Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en ervaringsdeskundigen gaven hun mening tijdens de discussie.

De meeste aanwezigen waren voorstander van het online zetten van de kranten.  Ook vertegenwoordigers van kinderen van NSB-ouders willen dat de publicaties voor iedereen toegankelijk zijn.

Het is nog niet duidelijk of het online zetten van de kranten juridische gevolgen zal hebben voor de KB. Kamerleden hebben demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) al gevraagd naar de mogelijke strafbaarheid voor het online plaatsen van de kranten.

'Het kennisnemen van opvattingen uit het verleden is zo nu en dan choquerend. Maar een volwassen samenleving moet in staat worden geacht op een redelijke manier om te kunnen gaan met infaam gedachtegoed.'
Lees het hele Elsevier-commentaar: Verbod NSB-kranten op internet is hellend vlak

Koninklijke Bibliotheek zet NSB-kranten toch online

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

17 reacties

 • 0 0

  Mooi. Gewoon publiek maken zodat men tenminste kan lezen wat er in het verleden voor onzin is gepubliceerd. Om diezelfde reden is het verbieden van boeken ook onzin, of dat nu Mein Kampf is of de Koran. Laat iedereen lezen wat er is gepubliceerd, ongeacht of dat smakeloos of fout is. Laat de mensen zelf beslissen ipv censuur te laten toepassen door de Staat d.m.v. het vervolgen van een bibliotheek.

 • 0 0

  Goed gedaan KB! En houd vol, want anders moeten we driekwart van onze nationale archieven en literatuur achter slot en grendel zetten.

 • 0 0

  Prima, kan iedereen met eigen ogen controleren of vergelijken van Wilders met de NSB terecht is.

 • 0 0

  zijn zij bang dat er andere gegevens boven water komen,van lui die het niet zo nauw namen met de vaderlands liefde.

 • 0 0


  Staan er ook politie berichten in die krant?