Cultuur & Televisie

Dries van Agt ontkent antisemitische uitspraken

Servaas door Servaas van der Laan

Oud-premier Dries van Agt ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan antisemitisme en Holocaustontkenning. Volgens Van Agt is er 'geen enkele grond' voor de vermoedelijke aangifte die de organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) tegen hem zou hebben gedaan.

Update 15.17: Er zijn vooralsnog geen enkele aanwijzingen over een daadwerkelijke aangifte. Van Agt zelf weet van niets en De Telegraaf heeft het bericht van de site verwijderd. Het OM in Amsterdam is op zaterdag onbereikbaar voor commentaar.

Volgens De Telegraaf en het Reformatorisch Dagblad heeft de FJN aangifte gedaan tegen de oud-premier wegens belediging van een volksgroep, aanzetten tot haat en Holocaustontkenning.

De Telegraaf schreef vrijdag dat Van Agt op een bijeenkomst zou hebben gezegd dat de Joden vlak na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland ondergebracht hadden moeten worden.

Europa
'Dat heb ik helemaal niet zo gezegd,' reageert Van Agt zaterdagochtend tegen elsevier.nl. Volgens Van Agt zei hij alleen dat het 'logischer' was geweest om de Joden een staat in Europa aan te bieden omdat hier de basis voor de Tweede Wereldoorlog lag. 'Het Midden-Oosten had er helemaal niets mee te maken!'

Omdat Duitsland de grote boosdoener was, zou het volgens Van Agt terecht zijn geweest om hen te dwingen een stuk land aan de Joden af te staan. 'Maar ik begrijp dat dit gevoelig ligt en de Joden hadden hier natuurlijk nooit mee ingestemd'.

Holocaustontkenning
De beschuldiging dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan Holocaustontkenning noemt Van Agt 'pertinente onzin'. 'Ik heb altijd gezegd dat de Holocaust de grootste misdaad uit de geschiedenis is en dat zal ik blijven doen.'

Veel zorgen maakt Van Agt zich niet over de beschuldiging. 'De officier van Justitie zal geen enkele grond zien er iets mee te doen'.

Uit verrband
Wel zegt Van Agt het jammer te vinden dat zijn uitspraken uit het verband worden getrokken 'door een paar regeltjes in De Telegraaf'.

'Dat ook iemand als Jack de Vries, iemand die toch niet helemaal gek is, kort door de bocht reageert op een ongenuanceerd artikel is helaas een kenmerk van deze tijd.

Lees het commentaar van Robbert de Witt: Israël tuint met open ogen in pro-Palestijnse val

Dries van Agt ontkent antisemitische uitspraken

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

62 reacties

 • 0 0

  @ Van Agt
  'Het Midden-Oosten had er helemaal niets mee te maken!'
  -----------
  Hij blijft maar doorgaan.
  De Joden komen uit Israël en daar horen ze thuis.
  Het heeft er dus alles mee te maken.

 • 0 0

  Nee, de joodse mensen waren doodsbang. En dan terugkeren naar een na-oorlogs Duitsland? En waar hadden we moeten wonen?

 • 0 0

  Van Agt gaat ervan uit dat katholieken met een biecht van al hun zonden af zijn.
  Deze slappe verklaring voor zijn wangedrag moet als een soort biecht worden opgevat.

 • 0 0

  Ben nog altijd verbaasd dat politici geen psychologisch en psychiatrisch onderzoek wacht eer zij
  het landsbestuur op zich mogen nemen.
  Van vele namen die ons dagelijks weer passeren waren wij beslist verschoond gebleven.
  Nederland was ook beslist niet zo langzamerhand Griekenland achterna gehobbeld.

 • 0 0

  Dan moet je je ook afvragen waarvoor de aanwezige moslims dan toch zo uitbundig hebben geapplaudisseerd. Deze man is sluw en weet de feiten waarschijnlijk toch weer te verdraaien. Noemt zich uiteraard geen antisemiet maar gedraagt zich wel zo, ook bij hem zit de eeuwenlange jodenhaat diep geworteld. Dat deze man ons land in het verleden heeft bestuurd is beangstigend.