Cultuur & Televisie

Van Agt: Joden hadden staat in Duitsland moeten krijgen

Servaas door Servaas van der Laan

De pro-Palestijnse oud-premier Dries van Agt heeft weer voor opschudding gezorgd met een anti-Israëlische uitspraak. Van Agt zei bij een bijeenkomst dat de Joden na de Tweede Wereldoorlog een staat in Duitsland hadden moeten krijgen.

Dat schrijft De Telegraaf  vrijdag.

Tijdens de bijeenkomst vroeg Van Agt zich af waarom de Joden zo nodig naar Palestina moesten. 'Joden hebben een veilige plek nodig. Waarom hebben ze indertijd geen veilige thuishaven in Duitsland gekregen?'

Applaus
Volgens de krant kreeg Van Agt na zijn toespraak een luid applaus van de aanwezigen, onder wie veel traditionele moslims.

Van Agt sprak in Heilig Landstichting bij Nijmegen op een symposium over de interreligieuze en interculturele dialoog.

Dialoog
Een dialoog tussen de Palestijnen en de Israëliërs is volgens Van Agt niet mogelijk. Een tweestatenoplossing komt er volgens de oud-premier dan ook niet: 'Volslagen onzin om dat te hopen of te denken.' 

Partijgenoot Jack de Vries reageerde ontzet op de uitspraken van Van Agt: 'Ik viel van mijn stoel. Vooral met oog op de Kristallnacht (vanavond 74 jaar geleden) getuigen deze uitspraken van weinig respect voor de geschiedenis.'

Lees het commentaar van Robbert de Witt: Israël tuint met open ogen in pro-Palestijnse val

Van Agt: Joden hadden staat in Duitsland moeten krijgen

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

153 reacties

 • 0 0

  Van Agt is volkomen het spoor bijster en dat al sinds vele jaren. Elke aandacht aan wat deze man te vertellen heeft, is er 1 te veel.

 • 0 0

  een echte CDA'er verloochent zich nooit.

 • 0 0

  Ongelooflijk dat hij zo'n uitspraak doet. Is hij ieder besef van de geschiedenis kwijtgeraakt? Of heeft hij problemen met zijn geheugen?

 • 0 0

  De Joden hebben altijd in het huidige Israël gewoond, ergo het is hun thuis land.
  De Arabieren zijn daar eigenlijk de immigranten.
  Door de Arabische onverdraagzaamheid en hun religieuze fanatisme zijn al die oorlogen in de 20e eeuw ontstaan en zitten we mu vast in de huidige situatie.

 • 0 0

  Elsevier, a.u.b.: negeer deze man.