Cultuur & Televisie

Woede over ongevraagd filmen patiënten door RTL

door 1784220

Het medisch centrum van de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU) moet zich bij de Inspectie van de Gezondheidszorg verantwoorden. In het ziekenhuis blijken ongevraagd patiënten te zijn gefilmd.

De opnames zijn gemaakt door televisiemaker Eyeworks. Zij waren bezig voor het RTL-realityprogramma 24 uur tussen leven en dood. Tijdens de opnames kon de producent via 35 camera’s meekijken en meeluisteren.

De Inspectie van de Gezondheidszorg wil er nu achter komen wat er precies is gebeurd.

Ophef
De overheidsinstantie reageert daarmee op de ontstane ophef. In actualiteitenprogramma Nieuwsuur onthulden een hoogleraar medisch recht en een klinisch medicus het ongevraagd filmen.

De experts stelden de ethiek van het ziekenhuis in het actualiteitenprogramma aan de kaak. Volgens hen is het ziekenhuis ook op juridisch vlak over de schreef gegaan: door de opnames toe te staan zou het medisch beroepsgeheim zijn geschonden.

Handelwijze
De handelwijze van het ziekenhuis wordt gelaakt: in sommige gevallen werd pas na het filmen aan de betrokkenen toestemming gevraagd voor gebruik van het beeldmateriaal.

Soms vroegen de medewerkers helemaal geen toestemming: een vadervertelt dat zonder zijn goedkeuring een vertrouwelijk gesprek tussen zijn dochter en een arts is gefilmd.

Inmiddels heeft het VU medisch centrum in een officiële verklaring laten weten dat er fouten zijn gemaakt. Het ziekenhuis excuseert zich voor het ongevraagd filmen van patiënten.

Meldpunt
Donderdag maakte het ziekenhuis, producent Eyeworks en RTL Nederland bekend
dat iedereen die in beeld is geweest tijdens het tv-programma opnieuw wordt benaderd om toestemming te geven.

Ook is er een meldpunt geopend voor patiënten die de Eerste Hulp van het ziekenhuis hebben bezocht en nu vragen hebben.

Door Yordi Joziasse

In de Tweede Kamer is kritisch gereageerd op het ongevraagd filmen van patiënten. Verschillende partijen vinden dat de privacy hiermee in het geding is gekomen. Zij willen opheldering van minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Ook de de artsenfederatie KNMG en de patiëntenorganisatie NPCF zijn kritisch: zij menen dat de landelijke richtlijnen zijn geschonden.

Tags

25 reacties

 • 0 0

  Journalisten hebben in het algemeen niets in ziekenhuizen te zoeken. Ze lopen alleen maar in de weg. Ziekenhuizen moeten hier ook helemaal niet aan meewerken. Het is ethisch, juridisch en praktisch niet orde. Schadevergoeding betalen en nooit meer doen!

 • 0 0

  Je moet een bijzonder zieke geest zijn als je meent mensen in hun meest kwetsbare momenten te moeten bespieden en hen vervolgens in een soort van 'freakshow' ten toon te spreiden.

  Het loopt met de loer-mentaliteit in Nederland en in het bijzonder van het journaile en TV makers totaal uit de hand. Men is rijk voor de psychiater.

  Een walgelijke vertoning waaraan blijkbaar een ziekenhuis willens en wetens meewerkt.

  Er moet aangifte worden gedaan bij zowel de tuchtraad als de politie. Wat mij betreft: ééns en NOOIT meer!

 • 0 0

  In nederland kan bijna alles , maar het moet niet gekker worden.

  Hoe is dit nu mogelijk, volgens zijn de mensen die daarover beslissen ....in staat om gek te worden.

 • 0 0

  Reinout Oerlemans en John de Mol zijn beide geldhoeren. Beide hebben ze geen moraal en/of ethisch besef. Als het geld opbrengt is alles geoorloofd, desnoods over lijken, letterlijk. Dat ze mensen beschadigen interesseert ze geen bal, als de kassa maar rinkelt.

 • 0 0

  Is de VU een beetje de weg kwijt? Eerst dat gedoe met die islamitische haatprediker en nu dit weer...