Cultuur & Televisie

Stedelijk Museum eist miljoenen extra subsidie

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

De Amsterdamse Kunstraad heeft keiharde kritiek op de subsidieaanvraag van het Stedelijk Museum. Het museum geeft volgens de raad al jaren teveel geld uit en in de jaren dat het gesloten was is er niets gedaan om de personeelskosten omlaag te brengen.

Desondanks heeft het Stedelijk Museum miljoenen meer subsidie aangevraagd dan het al kreeg. Het Museum dat een nieuw onderkomen heeft, kreeg 12,5 miljoen euro subsidie per jaar maar zegt jaarlijks 15,5 miljoen nodig te hebben. Het museum krijgt vanaf volgend jaar 11,6 miljoen euro.

Bezuinigingen
‘De aanvraag houdt geen enkele rekening met de uitspraak van de gemeenteraad om te bezuinigen op de grote culturele instellingen,’ oordeelt de Kunstraad.

Het vullen van het gat zou volgens de raad ten koste gaan van andere grote culturele instellingen zoals Het Nationale Ballet, Paradiso en de Stadsschouwburg.

Heropening
Het Stedelijk Museum gaat in september weer open na een jarenlange verbouwing. Volgens de Kunstraad had het museum de jaren van sluiting moeten aangrijpen om de personele kosten fors te verlagen.

Het Stedelijk wijst er in een reactie op dat het gebouw twee keer zo groot is als voorheen en de tentoonstellingsruimte 70 procent groter.

Stedelijk Museum eist miljoenen extra subsidie

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

11 reacties

 • 0 0

  Het Stedelijk wijst er in de reactie overigens niet op dat ze bij de verbouwing 20 miljoen over het budget zijn gegaan. Kleinigheidje natuurlijk. Praten we niet over.

 • 0 0

  Bacon, je bent me net voor. Vraag me af waar die 20 miljoen aan gespendeerd zijn. Voor dat bedrag bouw je schitterend nieuw gebouw.

 • 0 0

  Het Stedelijk EIST.
  Dat is knap arrogant in deze tijden. Eerst maar eens bewijzen of ze met die dure verbouwing/vergroting/jarenlange sluiting nog bestaansrecht hebben, lees: bezoekers trekken. Dus over een paar jaar praten we verder.

 • 0 0

  Wat een arrogantie ... en de crisis bestaat uiteraard niet voor het Stedelijk, bezuinigen doen anderen maar.
  Vast een aantal linkse bestuurders en commissarissen.
  Ach ja ... Amsterdam.

 • 0 0

  Ik eis de sluiting van het Stedelijk. De priegelwerkjes die daar gewoonijk hangen kunnen best ondergebracht worden in de kelder van het Rijksmuseum. De vrijgekomen ruimte kan dan verhuurd worden aan de Jumbo supermarkten. Goed voor de concurrentie van de naastgelegen AH.