Cultuur & Televisie

Zomergasten: Wat zijn uw favoriete tv-fragmenten?

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

Wat zou de bezoeker van Elsevier.nl laten zien als die te gast was bij het programma Zomergasten. Dus: wat zijn uw vijf favoriete televisiefragmenten en welke film zou u aan het einde van de avond in zijn geheel willen zien?

Dit jaar zendt de VPRO voor de 25ste keer Zomergasten uit. Het avondvullende programma op de zondag waar gasten uit kunst, cultuur en wetenschap hun favoriete televisiefragmenten laten zien, is onverminderd populair en vaak onderwerp van gesprek op maandagochtend.

Dit jaar wordt het programma gepresenteerd door de Vlaming Jan Leyers. Over de interviewkwaliteiten van zijn voorgangers zoals Jelle Brandt Corstius, Magriet van der Linden, Bas Heijne en Joris Luyendijk wordt altijd stevig gediscussieerd.

Kritiek
‘In Nederland is altijd kritiek op de bondscoach van het Nederlandse elftal, op de presentator van Zomergasten en op de minister-president,’ zei toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) eens tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Veel gehoorde kritiek over Leyers presentatie is dat de gesprekken niet echt willen sprankelen en dat de sfeer aan tafel soms nogal ongemakkelijk is.

De eerste twee afleveringen van dit seizoen waren popmuzikant Henny Vrienten en cabaretier Micha Wertheim te gast. De komende afleveringen zullen Jolanda Withuis, Lidewij Edelkoort, Ben Verwaayen en Adriaan van Dis aanschuiven bij Leyers.

Uw mening
Laat het ons weten in de reactiemogelijkheid onder dit artikel.

Bij voldoende reacties maken we een samenvatting van de favoriete tv-avond van de lezer van Elsevier.nl.

Meer dan zestig jaar geleden, op 2 oktober 1951, was de eerste uitzending van de Nederlandse televisie. Toen was er slechts één korte uitzending per dag, maar zelfs nu er tientallen kanalen zijn, zorgt televisie voor een collectieve beleving. In deze Speciale Editie brengt de redactie van Elsevier alle aspecten van zestig jaar televisie in woord en beeld

Zomergasten: Wat zijn uw favoriete tv-fragmenten?

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

18 reacties

 • 0 0

  Wat een leuk idee dit. Mijn favoriete fragmenten zijn.

  5. De presentatie van het kabinet-Rutte
  4. De goal van Bergkamp '88
  3. De pinup-club
  2. Laatste aflevering GTST van dit seizoen
  1. Polonaise Job Cohen bij KoffieMax

  Film: American Gangster

 • 0 0

  1. Debat tussen Pim Fortuyn en Marcel van Dam
  2. In de serie 'Harrie Remmers ontmoet Andre Hazes', het fragment dat Andre aan zijn vrouw vertelt dat hij een nummer speciaal aan haar opgedragen heeft, wat zij ontkent.
  3. Landing op de maan met Neil Armstrong
  4. Een van de afleveringen van Jiskefet, bijv Debiteuren Crediteuren
  5. Bal op de paal van Rob Rensenbrink tijdens WK finale 1978 Nederland-Argentinie.

 • 0 0

  En als Film, de docu 'Zij ging eerst' van Wibo van der Linde.

 • 0 0

  In willekeurige volgorde:

  - Jan Lenferink die klappen krijgt als hij op bezoek gaat bij de Hells Angels
  - Christopher Hitchens interview
  - Between two Ferns
  - The West Wing
  - Topgun according to Tarantino

  Film: True Romance

 • 0 0

  Ik zou persoonlijk een uitnodiging voor zomergasten vriendelijk maar resoluut weigeren... wat een vervelend en zuur programma is dat zeg...

  Maar als ik dan clip mocht laten zien dan zou het de zoveelste schandalig aanval van salonsocialist Marcel van Dam op Pim Fortuyn zijn, waarin van Dam beweerd dat Fortuyn een onmens is.