Economie

Gemeentelijke lasten stijgen dit jaar 3 procent

Robbert door Robbert de Witt

De woonlasten in de grote gemeenten stijgen dit jaar met 3 procent. Een gemiddeld gezin is daardoor 660 euro kwijt aan onroerende zaakbelasting (OZB), rioolrecht en reinigingsheffing.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

De stijging is lager dan vorig jaar - toen stegen de gemeentelijke belastingen nog met 5,6 procent - maar wel hoger dan uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt. In november maakte de VEH bekend dat de gemiddelde woonlasten dit jaar naar verwachting met 2,3 procent zouden stijgen.

Maatschappelijke druk
De VEH toonde zich toen bijzonder tevreden met deze 'geringe' stijging, die volgens de belangenvereniging het gevolg is van de 'toenemende maatschappelijke druk op gemeenten' om de belastingen niet te snel te laten stijgen. 

Gevreesd werd vooral dat gemeenten de OZB fors zouden laten stijgen, nu zij vanaf 1 januari hun OZB-tarieven zelf mogen bepalen. Maar de stijging van de OZB lijkt voorlopig mee te vallen: de OZB kost burgers dit jaar gemiddeld 203 euro, 3 euro meer dan vorig jaar.

Uit de cijfers van het COELO blijkt dat inwoners van de 36 onderzochte gemeenten dit jaar vooral veel meer betalen voor het rioolrecht: gemiddeld moet hiervoor 131 euro worden neergeteld, 7,1 procent meer dan in 2007.

 


Naar de homepage

Gemeentelijke lasten stijgen dit jaar 3 procent

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is sinds februari 2009 chef van de redactie buitenland.

Volg Robbert de Witt

Tags

4 reacties

 • 0 0

  en mijn pensioen met l,3%,tel uit je winst.

 • 0 0

  We zijn zo blij met de rood-zwart regering van Bos-Balkenende. Ze weten ons echt te inspireren, maar nou lieg ik. De eerste dient de Mammon en de tweede bidt voor normen en waarden. Wat zijn dat? Burgers uitkleden?

 • 0 0

  De lastenverhoging is te laag. De ambtenarensalarissen stijgen met 5%, de andere lasten w.o. energie en wachtgelden stijgen ook flink.
  Dat betekent dat de gemeenten een beroep doen op hun reserves. Want aan bezuinigen hebben ze een broertje dood. Persoonlijk haat ik al die stijgende lasten, bezuinigd moet er worden! Evenals bij die geldsmijtende overheid van ons.

 • 0 0

  De kosten om de "rondzwervende illegalen" ( "die wil ik niet binnen mijn gemeente op straat zien rondzwerven")onderdak,zakgeld,(ziektekosten)verzekering te geven, moet toch ergens van betaald worden? Geld tekort, dan maar weer de OZB-kraan wat meer aandraaien.