Economie

Barack Obama wil 2,5 miljoen banen creëren

door Claudia van Zanten

De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama wil er alles aan doen om de economie in het land te herstellen. Prioriteit is het creëren van banen; in 2011 wil hij er 2,5 miljoen nieuwe banen bij hebben.

Dat heeft Obama zaterdag laten weten in zijn wekelijkse videoboodschap op zijn website.

Amerikaanse arbeiders zullen de wegen en bruggen in het land herbouwen, de scholen moderniseren en meer alternatieve energiebronnen ontwikkelen, zo zei hij. Daarmee hoopt de aanstaande president de komende twee jaar 2,5 miljoen banen te hebben gecreëerd.

Lange termijn-investeringen
‘Dit zijn geen stappen om onszelf uit deze acute crisis te trekken. Dit zijn lange termijn-investeringen in onze economische toekomst, die al veel te lang zijn genegeerd,’ aldus Obama.

Details van het plan worden uitgewerkt door zijn economische team. Obama zei te hopen het hele plan uit de doeken te kunnen doen kort na zijn installatie als president op 20 januari 2009.

Hij verwees naar cijfers die deze week bekend werden. De huizenverkoop in Amerika was in oktober op het laagste punt sinds vijftig jaar en die maand kwamen er 540.000 nieuwe werklozen bij; het hoogste cijfer in achttien jaar.

'Snel en dapper'
‘We moeten meer doen om mensen weer aan het werk te krijgen en onze economie weer in beweging te krijgen. Meer dan een miljoen banen zijn dit jaar verloren gegaan en als we niet snel en dapper optreden, zullen we volgend jaar nog eens miljoenen banen verliezen,’ aldus de bezorgde Obama.

De Democraat zei zowel de hulp van de Democraten als de Republikeinen nodig te hebben om zijn plan te laten werken en hij verwelkomt suggesties van beide kanten. ‘Het is tijd om actie te ondernemen. En als de volgende president van de Verenigde Staten, zal ik dat doen.’

Alles over Obama in het dossier Aldus overwon Obama

Tags

8 reacties

 • 0 0

  Doordat hij jong is(nog idealistisch) en van gemengde afkomst (lijkt mij een pré ) krijgt hij van mij het voordeel van de twijfel wat dit programma betreft!
  Meer werkenden geven een opgaande stimulans aan de economie.
  Het is echter nog toekomstmuziek !!!

 • 0 0

  @jean jacques 18:41: "Zorg er eerst maar eens voor dat door de problemen in de autoindustrie niet nog 2,5 millioen banen extra doet verdwijnen. "

  Dat de autoindustrie eerst maar eens bewijst dat zij nog toekomst heeft in de USA. Als ze die niet heeft, is dat spijtig voor de blue collars, maar dan gaat die hele industrie, met of zonder staatssteun, uiteindelijk toch op de fles. Met alle gevolgen vandien voor de blue collars.

  "Ook in de bankenbranche zal zo'n 10-20% van de banen verdwijnen."

  Die branche heeft het er dan ook naar gemaakt.

 • 0 0

  Wat een rare man om werk te creeren, dus het leven van de mensen verzwaart. Geef mij maar een president die het leven van de mensen verlicht.

 • 0 0

  Dat moet ook wel, want zijn verkiezingspersoneel zit nu zonder werk.

 • 0 0

  jGB en Gosse,

  Lekker makkelijk om vanaf de zijlijn negatief commentaar te leveren op iemand die tegen alle verwachtingen in de verkiezigen in Amerika gewonnen heeft. Iemand die de ambitie heeft om problemen aan te pakken en mensen uitzicht te verschaffen.
  Maar wees er vooral trots op dat je lekker risicoloos als derderangs nono vanaf de zijlijn blijft roepen.