Economie

Bankenorganisatie: Failliet Griekenland kost 1 biljoen euro

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

Een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zal voor meer dan 1 biljoen euro (1.000 miljard) schade veroorzaken aan de eurozone.

Dat staat in een document van de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) dat in handen is van persbureau Reuters.

Schadelijke gevolgen
'Er zijn enkele zeer belangrijke en schadelijke gevolgen die zouden voortvloeien uit een ongeordend faillissement van de Griekse overheidsschuld,' aldus de IIF.

Een belangrijk gevolg van zo'n faillissement zou besmetting van Italië en Spanje kunnen zijn. Die zouden zich alleen kunnen redden met behulp van hulp van buiten Europa.

'Het is lastig om al deze verplichtingen met enige mate van precisie te berekenen, maar het is moeilijk te zien hoe ze niet de 1.000 miljard euro overschrijden.'

Schuldenruil
Het IIF bereikte onlangs een akkoord met Griekenland over een schuldsanering, maar de banken moeten er ook nog afzonderlijk mee akkoord gaan.

Door de vrijwillige schuldenruil moet de staatsschuld van Griekenland met 107 miljard euro worden verlaagd, zodat het land in een stabielere positie komt.

'De problemen in Griekenland worden alleen maar groter in plaats van kleiner. De Europese aanpak werkt niet, maar Brussel is doof voor kritiek.'

Lees ook het Elsevier-commentaar van Jean Dohmen: Europese aanpak Griekse crisis is zelf failliet

Bankenorganisatie: Failliet Griekenland kost 1 biljoen euro

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

94 reacties

 • 0 0

  Mooi rond getal, is er ook naast een document een rapport met onderbouwing?

 • 0 0

  Nu de iif weer. Het is treurig te zien hoe overheid(-sinstellingen) en vrije markt keer op keer conflicteren. Net de ontwikkeling kerk; eerst wordt je de hemel beloofd en als het moment komt dat je zelf gaat nadenekn wordt je de hel voorgespiegeld.

 • 0 0

  @ puntpunt
  dekt "babyboomgeneratie" toevallig de lading?

 • 0 0

  Er moeten ook voordelen zijn, maar daar hoor je niemand over. Feit is dat het een illusie is dat Griekenland er ooit nog boven op komt, maar gebaseerd op deze illusie wordt er continu in het noorden van Europa, maar tot onze schande ook in ontwikkelingslanden gecollecteerd om de verzorgingsstaat in Griekenland overeind te houden. Griekenland heeft zijn verdrag van Versailles gekregen en zal de wrange vruchten plukken.

 • 0 0

  En tel nou alles eens op wat het kost en al gekost heeft om Griekenland in de euro te houden.