Economie

Tweede Kamer voorstander van afschaffen statiegeld

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich achter het statiegeldplan van staatssecretaris Joop Atsma (CDA, Milieu). Onderdeel van dit plan is het afschaffen van het statiegeld op PET-flessen.

Het afschaffen van het systeem zou een flinke kostenbesparing kunnen betekenen voor bedrijven.

CDA'er Atsma wijst erop dat bedrijven in het nieuwe systeem wel verplichtingen over het hergebruik van kunststof moeten nakomen.

Sancties
Het hergebruik moet naar 52 procent. Als dat doel niet gehaald wordt, kan de Inspectie Leefomgeving en Milieu sancties opleggen aan Nedvang, de belangenorganisatie voor de verpakkingsindustrie.

Het plan beoogt dat via inzamelcontainers niet alleen PET-flessen maar ook ander kunststof meer wordt hergebruikt. Bedrijven en gemeenten blijven vrij in de wijze van inzameling die ze kiezen, als de doelen maar worden gehaald.

Het nieuwe systeem treedt in 2014 in werking.

Supermarkten mogen zelf blijven beslissen of zij statiegeld willen handhaven of alleen lege flessen willen innemen. Consumenten moeten plastic flessen kunnen terugbrengen naar de winkel waar ze zijn gekocht. Atsma denkt dat mensen dat ook zullen doen als ze geen geld terugkrijgen.

Tweede Kamer voorstander van afschaffen statiegeld

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

22 reacties

 • 0 0

  Prima idee. Als het bedrijven scheelt. En zoals ons ook wordt geleerd: "Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak", dus zo erg vind ik het niet ;).

 • 0 0

  Het scheelt de bedrijven enorm veel, en wat heeft de gewone burger er dan aan?
  Er is geen drang meer om de fles in te leveren, dus meer straatvuil.
  De klant betaald de verpakking, laat in iedere winkel dan ook afvalcontainers staan waar de klant alle verpakkingsmateriaal kwijt kan.

 • 0 0

  Ik ben het er niet mee eens,om het af te schaffen.Ik weet zeker,dat in de buurt waar ik nu woon,nl een van de prachtige krachtwijken,van Den Haag.Veel mensen,niet meer de moeite zullen nemen,om de plastic,daar in te leveren ,waar het voor hergebruik nodig zal zijn.Het is ook best weer een domme naieve gedachte,dat dat zo zal gaan.Neen,reken er maar vast op,dat het grootste gedeelte,met wat geluk nog wel in de ondergrondse containers gegooid zal worden,en de rest zal gewoon,achtergelaten worden op ,ja ,de straat,het sportveldje enz.Weer veel geluk,met deze oplossing?!

 • 0 0

  Belachelijk plan. Wij hebben nu al drie afvalcontainers bij het huis staan en ik zit niet te wachten op een vierde om alle plastic in te verzamelen. Het gaat straks dus gewoon in de grijze container.

 • 0 0

  Boete op rommel op straat gooien verhogen naar 500 of 1000 Euro? Het is iets dat je toch echt bewust doet en niet "per ongeluk". Ik zie nu bierflesjes met statiegeld in de berm liggen, statiegeld is dus niet altijd de oplossing. Ik verwacht dat verreweg de meeste mensen van goede wil zijn en de PET flessen gewoon meenemen naar de inleverplaats. We zijn in het algemeen toch een beschaafd volk? En die aso's? Pak die dan maar hard in de portemonnee.