Economie

Bos: Tweede Kamer wilde zelf geen informatie ontvangen

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

Oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vindt het verwijt van de commissie-De Wit over het niet volledig informeren van de Tweede Kamer, vooral de Tweede Kamerleden zelf is aan te rekenen.

Dat zegt Bos donderdag tegen de NOS.

Informeren Kamer
Eén van de belangrijkste conclusies van de commissie-De Wit is dat Bos de Tweede Kamer te laat en onvolledig heeft geïnformeerd over de grote ingrepen van het kabinet toen banken op omvallen stonden.

Volgens Bos is dat de Kamer vooral zelf te verwijten. De Tweede Kamer wilde volgens Bos niet vertrouwelijk worden geïnformeerd, waardoor het onmogelijk was om informatie te delen.

Openbaarheid
'Als je het in de openbaarheid doet, dan breng je banken en verzekeraars in groot gevaar, en daarmee het hele financiële systeem omdat je paniek creëert. Als je het in vertrouwen doet, dan verplicht je de Kamer tot instemmen en dat wilden de Kamerleden ook niet,' aldus Bos.

De Tweede Kamer moet dat dilemma volgens Bos zelf oplossen.

'De Kamer stond destijds buitenspel, terwijl minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank en premier Jan Peter Balkenende (CDA) voor bedragen tot in de honderden miljarden banken redden.'

Lees het hele Elsevier-commentaar van Syp Wynia: Na De Wit: onderzoek nu redden Griekenland!

Bos: Tweede Kamer wilde zelf geen informatie ontvangen

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

22 reacties

 • 0 0

  Een groot man erkent zijn fouten.

 • 0 0

  Wat een hypocriet, wat een huichelaar... maar hadden we wat anders verwacht?

  Nee toch! En bij tijds zijn biezen gepakt en is nu niet meer ter verantwoording te roepen...

  Nee ben benieuwd hoe hij zijn huidige werkgever heeft gematst...

  Deze man die verklaarde dat we ons geen zorgen hoefde te maken, deze man die de DSB bank failiet heeft gemaakt, deze man die MILJARDEN te veel uitgaf om zijn vriendjes te redden...

  Deze man hoort maar op één plaats (zoals héél veel vdA kopstukken) en dat is in een PI!

 • 0 0

  In zulke bijzondere omstandigheden denk ik dat Wouter Bos een uitstekende prestatie heeft geleverd. Ik zie niet hoe iemand anders het beter zou hebben moeten doen. Er stond erg veel op het spel. En het is gelukt een financiële meltdown te voorkomen. De kritiek van de commssie is daarom onterecht.

 • 0 0

  @Eduard Geel op donderdag 12 april 2012 23:50
  Ik kan u maar deels gelijk geven. Bos heeft de brand goed geblust, veel andere opties waren er ook niet. Echter was dit een brand die hij zelf aangestoken heeft, door 2 grote fouten te maken. Fortis was een veel te zwakke partij om het Nederlandse deel van ABN AMRO over te nemen en had hier nooit toestemming voor mogen krijgen en tot een maand voordat Fortis omviel, zag hij de hele crisis niet aankomen. Doordat velen dit al vooraf riepen, is dit niet makkelijk achteraf praten, maar grof falen van Bos (en DNB).
  Daarnaast is Bos de vader van de huidige crisis door vele miljarden te verbranden aan onzin projecten, terwijl alle seinen al bijna een jaar op rood stonden. Als Bos had gedaan wat hij had moeten doen, dan was er nu geen Catshuisoverleg geweest of in veel minder ingrijpende vorm.

 • 0 0

  Zoals werd gezegd zit engeland nu met de problemen.
  En nog lacherig erover doen ook!
  De crisis is vooralsnog niet opgelost!
  Wanneer je je woning te koop moet zetten omdat je de hypotheek niet meer kunt betalen en vervolgens de banken moeilijk blijven doen voor mogelijk een nieuwe hypotheek dan heeft deze hele gang van zaken wel geleid tot de totale ondergang van de woningmarkt.
  Wouter bedankt!!! De Jager los het op of hoepel op en supersnel voordat ik in een kartonnen doos terecht kom!