Economie

De Jager gaat bankiers verplichten tot afleggen eed

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

Bankiers en andere medewerkers van financiële ondernemingen worden bij hun aantreden verplicht een eed of belofte af te leggen. Hiermee beloven zij hun functie integer en zorgvuldig te uit te oefenen, de klant centraal te stellen en het vertrouwen in de sector te bevorderen.

Dat schrijft minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) aan de Tweede Kamer.

Morele gezeg
'Met deze maatregelen zetten we een belangrijke stap in de goede richting om het morele gezag van de sector te herwinnen.'

Volgens de minister heeft de door het kabinet gewenste cultuuromslag in de financiële sector 'een sterke morele dimensie', naast het aanpassen van wetten en regels.

Toets
De eed of belofte wordt onderdeel van de geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets die nu al wordt doorlopen bij de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Niet alleen nieuwe medewerkers moeten de eed of belofte afleggen. Ongeveer 250.000 Nederlanders die nu al in de sector werken, zullen de belofte tijdens een ceremonie moeten afleggen.

De regel gaat in per 1 januari 2013.

'De Tweede Kamer heeft de zoveelste kans gemist op een zinvol debat over de bankensector. Kamerleden blijven hangen in een nutteloze discussie over bonussen.'

Wat een symboolpolitiek over bonussen bankiers

De Jager gaat bankiers verplichten tot afleggen eed

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

38 reacties

 • 0 0

  Een eed is gewoon een voortzetting van wat we al hadden. De zakkenvullers die de bankencrisis veroorzaakt hebben stonden immers in naam ook al garant voor integriteit, zorgvuldigheid en vertrouwen.

  Ik denk dat het beter is zodanige wetten te formuleren dat er gewoon gevangenisstraf op staat indien de samenleving enorme schade berokkend wordt.

 • 0 0

  als oud-medewerker van een bank en een vermogensbeheerder waar het stelselmatig uitkleden van klanten domweg het beleid was kan ik dit alleen maar een buitengewoon naïeve soort humor vinden

 • 0 0

  Was het niet Balkenende die naderhand terug moest komen op zijn leugens, over de inval in Irak omdat de feiten niet hard werden gemaakt.Was het niet Jorritsma die veroordeeld is in de bouwfraude en mogelijk destijds meineed had gepleegd in de BIjlmerramp.Hoeveel kamerleden hebben niet gelogen, in de wetenschap dat ze de EED hebben afgelegd?Dus de hamerslag is , WAAR staat de wet nu eigenlijk als meineed meer schering als inslag is!De wet geld steeds meer alleen voor het KLOOTJES volk.En die hebben deze criminelen in het pluche geholpen waarna criminaliteit dus wel degelijk loont.Nederland het Syrië van het noorden.

 • 0 0

  Zullen we een nieuwe kreet introduceren? Het Andersen-syndroom... De man was immers verteller voor de eeuwigheid.

 • 0 0

  Gijs Bos op zaterdag 14 april 2012 11:17
  Dan zal dat ook de reden zijn geweest dat ze u er uitgegooid hebben. Met dat linkse antikapitalistisch gewauwel over het uitkleden van de klanten moet u mij eens uitleggen waarom die 'uitgeklede' klanten bij deze 'hebzuchtige' banken zo lang zijn gebleven. Is er gewoon niet 30 jaar lang door iedereen goed verdient aan het 'uitkleden' van al die banken zelfs en vooral door die klanten. Blij dat de financiële wereld verlost is van dat soort van 'grote denkers' als U. Dan is er tenminste toch nog hoop.