Economie

Ambtenarenapparaat Amsterdam enorme kostenpost

shari door Shari Deira

De kosten van ambtenaren in Amsterdam zijn veel groter dan in andere grote steden. Grote gemeenten hebben gemiddeld elf ambtenaren per duizend inwoners. In de hoofdstad zijn dat er negentien per duizend Amsterdammers.

Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Berenschot, meldt Het Parool vrijdag.

Lasten
Dat lasten voor het hoge aantal ambtenaren in de stad zijn per inwoner 7.900 euro. Ter vergelijking: de gemeente Rotterdam is ruim 6.400 euro kwijt per inwoner en Den Haag en Utrecht ongeveer 4.400 euro.

Vooral de afdelingen verkeer en vervoer, algemeen bestuur en volksgezondheid en milieu zijn wel erg goed bezet. Bij verschillende gemeentelijke diensten zijn inmiddels reorganisaties doorgevoerd. Die zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Akkoord
Wethouder Eric van der Burg (VVD, Zorg) zegt naar aanleiding van het onderzoek: 'Er moet fors extra bezuinigd worden en dit rapport speelt daarbij een belangrijke rol.' Aantallen noemt hij nog niet. Deze volgen later deze maand.

Onlangs heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten een akkoord bereikt met de vakbonden over een loonsverhoging voor gemeenteambtenaren. Minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) wil dat hier van wordt afgezien. Volgens haar is de loonsverhoging ongepast in tijden van bezuinigingen.

De gemeente Rotterdam wil bijna 200 miljoen euro structureel bezuinigen op de eigen organisatie. Hierdoor verdwijnen vanaf 2015 onder meer 2.450 voltijdbanen in plaats van de 1.000 die al eerder was aangegeven

Lees ook: Rotterdam bezuinigt: bijna 2.500 ambtenaren weg

Ambtenarenapparaat Amsterdam enorme kostenpost

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

43 reacties

 • 0 0

  Ongelofelijk! € 7.900,- per inwoner per jaar? Dat is bijna € 660,- / maand per inwoner. Nou, dan weet je nu waar je belastinggeld naar toe gaat...

 • 0 0

  Dat komt omdat de ABVA/KABO daar de macht heeft/had.
  Vriendjes-, vriendjes-, vriendjespolitiek.
  De leiding van b.v. het GVB was volledig onbekwaam.
  Een gemeentelijk autobedrijf werd volledig naar een faïllisement geholpen.
  Het stadhuis zit vol met onbekwame mensen die ook nog eens niets uitvoeren.

 • 0 0

  Pr obeer als je het gemeentehuis belt ,,eerst maar eens langs de telefoniste te komen..
  Ze vragen altijd,wie is dat??wat doet hij of zij,,,welke afdeling. En als ik dan iets zeg begrijpen zij het niet en moeten het eerst even aan een collega vragen.
  Het is daar puur de afdeling werkverschaving voor totaal onbekwame.

 • 0 0

  Des te linkser een stad/regering des te meer ze afhankelijk zijn van de belastingbetaler, dat is wel zo duidelijk.

 • 0 0

  Tel uw zegeningen.......tel ze een voor een!