Economie

Belastingdruk voor hoge inkomens stijgt naar bijna 60 procent

Tom door Tom Reijner

De belastingdruk gaat voor bijna alle inkomens omhoog, maar met name voor de hoge inkomens is die stijging fors. Twee tot drie keer modaal gaat vanaf 2014 in drie jaar tijd 59 procent belasting betalen over de top van hun inkomen. Nu is dat 52 procent.

De stijging komt door de afbouw van de algemene heffingskorting van ruim 2.000 euro en de verlaging van de arbeidskorting, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag.

De krant baseert zich op doorberekeningen van de Miljoenennota door fiscalisten en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, waarover Elsevier.nl woensdag al uitgebreid berichtte.

Lees hier het artikel over de berekeningen van Omtzigt op Elsevier.nl: CDA'er Omtzigt: kabinet verhoogt belastingschijven stiekem'

Nivellering

Volgens het FD worden door het kabinet via andere wegen alsnog nivelleringsmaatregelen ingevoerd. Eerder stuitten dergelijke maatregelen op groot verzet bij de VVD, toen het kabinet plannen had om de inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren. Die werd onder druk van de VVD-achterban uit het regeerakkoord geschrapt.

Volgens Elsevier

Lees het commentaar van Jean Dohmen: Onder het tweede kabinet-Rutte loont werken steeds minder

De PvdA ziet nivellering wel zitten. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat de sociaal-democraten voorstander zijn van een vijfde belastingschijf van 60 procent voor inkomens hoger dan 180.000 euro, de zogeheten Balkenendenorm.

Belastingdruk voor hoge inkomens stijgt naar bijna 60 procent

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Volg Tom Reijner

Tags

100 reacties

 • 13 1

  Dus men zet bewust in op een koers van nog meer faillissementen, nog minder vraag naar consumptiegoederen, nog lagere btw inkomsten en nog meer werklozen?

  Waarom niet gewoon de Balkenende-norm tijdelijk, als crisismaatregel, halveren tot een bedrag dat gewone stervelingen krijgen en de wachtgeldregeling voorlopig in de ijskast? Dat scheelt toch al snel 6 à 7 miljard per jaar en voorkomt dit soort rare en wel zeer risicovolle economische strapatsen.

 • 11 3

  60% voor rupsje nooitgenoeg...het wordt tijd voor een zakenkabinet.Zakenmensen die weten hoe je een land uit de slop moet halen.In ieder geval niet door de steunpilaren van een land financieel leeg te zuigen.

 • 18 0

  Er wordt niet alleen kapot bezuinigd; er wordt nu ook kapot belast net als onder Den Uyl toen er een ware uittocht van vermogende Nederlanders op gang kwam waarvan de meesten nooit zijn teruggekomen.

 • 2 0

  En wat heeft dit voor gevolgen voor (kennis) emigratie?

 • 17 2

  Ik ben een typisch hoger middeninkomen. Gestudeerd, daarna in de jaren '90 postdoctoraal onderwijs in eigen tijd, 6 jaar geleden twee cursussen (avondonderwijs) van een jaar op Nijenrode gedaan. Heb je een mooi vast salaris op je 53e. Maar het was ook hard aanpoten en af en toe kwam mijn gezin te kort in de zin van aandacht. Wordt nu beroofd! Schande, meer kan ik er niet van vinden.