Europese Unie

EU-begroting verworpen; top in Brussel mislukt

door Administrator

Het overleg over de begroting van de Europese Unie is mislukt. Bij een laatste bijeenkomst van de regeringsleiders vrijdag in Brussel was de conclusie dat er voorlopig geen oplossing komt voor het conflict over het Europese budget.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker had vrijdag afzonderlijk gesprekken met de belangrijkste partijen in de kwestie: Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Maar Juncker wist de regeringsleiders niet op één lijn te krijgen. Nederland wil een korting van anderhalf miljard euro op zijn jaarlijkse bijdrage. Daarvoor zou een deel van de korting die de Britten sinds de jaren tachtig genieten moeten verdwijnen, maar die willen daar niet zonder meer aan (lees: Nederland eist korting van 1,5 miljard euro).

Subsidies
Frankrijk moet een deel van zijn omvangrijke landbouwsubsidies opgeven, vindt het Verenigd Koninkrijk, maar daar wil de Franse president Jacques Chirac op zijn beurt niets van weten. In Frankrijk wonen veel boeren die EU-subsidie genieten.

Het Luxemburgse begrotingsvoorstel voor de EU-uitgaven voor 2007 tot 2013 is nu van tafel. Nadat Nederland een laatste bod van Juncker - een korting van 750 miljoen euro - weigerde, wezen ook Groot-Brittannië, Zweden, Spanje en Finland de begroting af. De EU-top in Brussel is mislukt.

Crisis
De EU is daarmee in een nog diepere crisis terechtgekomen dan die waarin de unie al zat na het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet. De kans dat er het komend half jaar overeenstemming zal komen over de budgettering voor de toekomst is klein, omdat het voorzitterstokje per 1 juli van Luxemburg naar de Britten gaat.

Op de tweedaagse top werd ook gesproken over de toekomst van de Europese Grondwet. Veel kwam daar niet uit, behalve dat het gros van de lidstaten graag een jaar adempauze wil om te bedenken hoe het verder moet (lees: EU kiest voor periode van bezinning).

 

Eén reactie

  • 0 0

    Blair en Balkende worden nu door hun collega's uitgescholden voor egoïsten die alleen hun eigenbelang dienen.
    Dus jaranlang € 3 miljard teveel betalen is geen reden om nu de boel recht te trekken.