Europese Unie

Luxemburgse premier: Ik wil wel EU-president worden

door Maartje Willems

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker schuift zichzelf naar voren als mogelijke kandidaat voor het presidentschap van de Europese Unie (EU).

In de Franse krant Le Monde zegt Juncker 'geen reden te zien om een oproep tot kandidaatstelling te weigeren'.

Balkenende wordt vaak genoemd als mogelijke kandidaat, maar ontkent stelselmatig kandidaat te zijn voor de vacature die vrijkomt zodra het verdrag van Lissabon van kracht is. Dat kan ook helemaal niet, want er zijn nog geen officiële kandidaten.

Duobaan
De 54-jarige Juncker is veertien jaar premier én minister van Financiën van Luxemburg. Daarmee is hij de langstzittende premier van alle EU-landen.

De christendemocraat leidt al jaren de maandelijkse vergaderingen van de ministers van Financiën van landen met de euro.

Ambitie
'Als een beroep op mij wordt gedaan, heb ik geen reden om niet te luisteren, op voorwaarde dat er ambitieuze ideeën zijn voor de baan,' zegt de Luxemburger in de krant.

Juncker zegt over Balkenende dat hij 'een vriend is, zelfs al heb ik met hem soms verschillen van mening bij Europese debatten.'

Balkenende
De Luxemburgse premier wijst tevens een zwak punt aan van de Nederlandse premier, het verloren referendum over de Europese Grondwet - de voorloper van het verdrag van Lissabon.

Juncker heeft het beter gedaan (vindt hij zelf): 'Ik heb risico genomen door te dreigen met aftreden als het nee-kamp het referendum zou winnen. Hij heeft dat niet gedaan, maar ik begrijp het omdat ik de situatie in zijn land ken.'

Blair
De Britse oud-premier Tony Blair wordt ook veel genoemd als kandidaat voor het EU-presidentschap. Juncker noemt die tegenstander met zo veel woorden te dominant.

'Europa zou vertegenwoordigd moeten worden door iemand die het vooral wil dienen, naar eenheid wil streven rond een compromis. Die zou niet moeten proberen om de EU over de grens te vertegenwoordigen zonder de garantie van interne eenheid.'

Wynia's Week: Waarom Balkenende naar Brussel gaat

Vacature
De EU-president moet zorgen voor eenheid onder de lidstaten van de Europese Unie. De persoon vertegenwoordigt de EU bij het buitenlands en defensiebeleid en leidt het driemaandelijkse beraad van regeringsleiders van de EU-landen.

Regeringsleiders van de EU-landen beslissen waarschijnlijk half november over de vacature. Juncker gold rond 2005 en 2008 al als gedoodverfde topkandidaat voor de functie.

Tags

8 reacties

 • 0 0

  Juncker dreigde met aftreden als hij zijn zin niet kreeg, nou dat lijkt mij dan een echte geschikte peer, daar kunnen we nog wat van verwachten als hij gekozen mocht worden.

 • 0 0

  Ik zit niet te wachten op een niet democratisch gekozen president van Europa, ook zit ik niet te wachten op eengekozen president van Europa.

 • 0 0

  Na China zei een hoge Indische functionaris onlangs,als de EU een minister uit een klein land als President mocht benoemen,kan het zijn dat wij geen tijd hebben hem te ontvangen.Zelfde tekens zijn ook uit de VS te vernemen.M.a.w.indien de EU niet tot een eensluidend buitenlandbeleid kan vinden en door een krachtige vertegenwoordiger laat verwoorden,speelt de EU slechts een secondaire rol bij de verdere onjtwikkelingen in de wereld.Om grotere draagkracht voor de Europese instituties onder de bevolking te verkrijgen is een duidelijke democratisering zeer nodig.De Europese natiestaat nadert zijn einde,ook al lachen nu noch velen hierom.

 • 0 0

  Kerel...van mij mag je het allemaal hebben...inclusief je vriend......nog even en dan hoop ik dat NLD gaat stoppen met oa jou en je vriend te subsidieren met een maandsalaris en een belachelijke kantoor-toelage.....

 • 0 0

  Zolang de EU-landen met hun vertegenwoordigers binnen de EU-organisatie zich graaiend verrijken met de meest riante toelages en regels, en zolang een president niet democratisch wordt gekozen, en tegelijkertijd het geld verspillen aan allerlei domme zaken, en zolang alle landen binnen de EU op de buitenwereld reageren als kippen zonder kop en allen kijken naar hun eigen belangen, zolang stelt de hele EU geen kont voor op het wereld toneel.....en is deze banen-toeschuiverij.....een slapstick vertoning van -ons-kent-ons-.