Europese Unie

Europese Unie verbiedt export hulpmiddelen doodstraf

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

De Europese Unie (EU) gaat de uitvoer van bepaalde narcosemiddelen naar landen met de doodstraf strenger controleren. De EU wil zo executies buiten de Europese Unie voorkomen.

Dat heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton dinsdag bekendgemaakt. De Europese Unie is fel tegenstander van de doodstraf.

Europese drugs
De nieuwe regels komen in een periode waarin ophef was ontstaan over het gebruik van Europese middelen in Amerikaanse executies.

Het enige Amerikaanse bedrijf dat een belangrijke drug voor executies produceerde, verhuisde dit jaar naar Italië. Omdat van daaruit geen executiedrugs mogen worden geëxporteerd, ontstond een tekort in Amerikaanse gevangenissen.

Denemarken
Een aantal staten kocht daarop ladingen van producenten in Groot-Brittannië, Zwitserland en Denemarken. Deze bedrijven kwamen er pas later achter dat hun producten zijn gebruikt voor executies.

De Europese Commissie reageert met de aanpassingen op wensen van de Amnesty International en het Europees Parlement. Brussel kwam in 2005 met Europese regels voor de handel in bepaalde goederen die kunnen worden gebruikt voor executies.

Ongeveer 60 procent van de wereldbevolking leeft in een land waar de doodstraf wordt gehanteerd.

Het verbieden van de export van executiedrugs betekent niet het einde van de doodstraf. Zo zijn diverse Amerikaanse staten inmiddels overgestapt op middelen die in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Ook zijn in veel landen andere executiemethoden beschikbaar.

Europese Unie verbiedt export hulpmiddelen doodstraf

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

15 reacties

 • 0 0

  Wacht eens even. De EU heeft juist met de nieuwe Europese grondwet (verdrag van Lissabon) de doodstraf in de EU weer ingevoerd( via een omweg weliswaar, maar het staat er toch echt in). Hypocrieter dan de EU-bonzen kun je ze niet krijgen.

 • 0 0

  En hoe zit het met de export van munitie en touw?
  Het is en blijft een schijnheilig zooitje.

 • 0 0

  wat een schijnheiligheid! Hoeveel doden zijn er gevallen bij de NAVO bombardementen op Libië? Ik heb ergens het getal 50.000 zien staan. De EU, praat me er niet van en deze ongekozen mevrouw moet helemaal haar mond houden.

 • 0 0

  De EU wil zijn macht uitbreiden tot ver over de landsgrenzen want zij staan moreel boven allen.

 • 0 0

  jvdt op dinsdag 20 december 2011 14:50

  Is het groene stroom?