Europese Unie

PVV'er Van der Stoep terug in Europees Parlement

shari door Shari Deira

Voormalig PVV-europarlementariër Daniël van der Stoep keert terug in het Europees Parlement. Hij vertrok in augustus nadat hij met drank op een ongeluk had veroorzaakt.

Van der Stoep laat aan elsevier.nl weten dat hij terugkeert in het Parlement. De politicus stapte op omdat hij zich naar eigen zeggen had gediskwalificeerd als politicus.

Fout
Binnenkort krijgt de PVV een extra zetel in het Parlement. Dat is het gevolg van het Verdrag van Lissabon. Daarin werd het aantal zetels uitgebreid van 736 naar 751. Ook Nederland kreeg een extra plek en die viel bij de verkiezingen in 2009 aan de PVV toe. De afhandeling van de uitbreiding nam tot dit jaar in beslag waardoor de extra zitjes pas binnenkort kunnen worden ingenomen.

Van der Stoep krijgt volgens de regels via de Kiesraad de vraag of hij die zetel wil innemen. En dat wil de Hagenaar.

'Ik heb een verschrikkelijke fout gemaakt, maar vind dat ik een tweede kans verdien. In eerste instantie wil ik ook graag namens de PVV in het Parlement, maar dat ligt ook aan hun. Zij bepalen of ik in de PVV-delegatie kan. Ik begin liever niet voor mezelf. Dat is de laatste optie,' zegt Van der Stoep.

Sms
De PVV ging er tot nu toe vanuit dat Patricia van der Kammen, statenlid in Brabant, de zetel zou innemen. Zo staat het zelfs al op de website EuParl.net.

Met de PVV heeft Van der Stoep de afgelopen maanden amper contact gehad. Hij heeft inmiddels via sms aan PVV-delegatieleider Barry Madlener laten weten dat hij de plek gaat innemen.

Contact
Madlener reageert verbaasd op de vraag van elsevier.nl op het nieuws dat Van der Stoep de nieuwe zetel wil innemen. Maar hij wil nog niet inhoudelijk reageren. 'Dat doe ik pas als ik precies weet waar ik aan toe ben,' zegt Madlener.

Hij gaat contact leggen met Van der Stoep, maar ook met PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Louis Bontes. Zij stonden nog voor Van der Stoep op de Europese kandidatenlijst en krijgen van de Kiesraad eerst de vraag voorgelegd of ze de vrije zetel willen innemen.

Madlener zegt er steeds vanuit te zijn gegaan dat Van der Kammen de vijfde PVV'er in Europa zou worden. Wilders laat weten dat hij zich over de zaak gaat 'beraden' en zal spreken met de fractie in het europarlement.

PVV'er Van der Stoep terug in Europees Parlement

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

11 reacties

 • 0 0

  de schijndemocratie kan hier wel tegen

 • 0 0

  zalm,Jorritsma,ter Horst, Herfkens , Elitak , Ik kan deze ruimte volschrijven met namen die strafbare feiten hebben gepleegd.En dan hebben we het nog niet eens over het landverraad van kabinetten.Gelijk heeft hij......." goed voorbeeld doet goed volgen " .Weworden al jaren meer dan belazerd door de politici!

 • 0 0

  Inderdaad een vreemd artikel dit. Verkeerde aanpak van deze meneer van der Stoep. Maakt dit wereldkundig terwijl niemand hier van op de hoogte is kennelijk. Rare snoeshaan!

 • 0 0

  Blij dat ie terug komt, hij deed het daar ook juist zo goed.

  Gaasje op laat je rijden,.. TAXI!

 • 0 0

  Deze man verdiend het absoluut om tot Nederlander van het jaar te worden benoemd.
  Een half jaar geleden uit positieve overwegingen omdat hij zo gewetensvol was om na een gemaakte fout zijn consequenties te trekken, bij politici een ongekend fenomeen.
  En nog steeds komt hij in aanmerking, alleen nu op basis van zeer negatieve overwegingen, nl hij toont een rasechte opportunistische, het hemd nader dan de rok verkiezende politicus te zijn.
  Excuus voor het pleonasme, alleen het woord politicus was natuurlijk genoeg geweest.