Europese Unie

Europese Unie kampt met tekort van 9 miljard euro

Servaas door Servaas van der Laan

De Europese Commissie heeft nog 9 miljard euro nodig om de begroting van de Europese Unie (EU) voor dit jaar sluitend te maken. Dat heeft de Poolse eurocommissaris Janusz Lewandowski (begroting) bekendgemaakt.

Een groot deel van het bedrag is begroot voor steun van achtergestelde gebieden en agrarische ontwikkeling. Ook studieprogramma's en -beurzen zoals Erasmus komen op de tocht te staan.

Brussel zelf kan het gat deels opvullen met 3,1 miljard euro die het haalde uit extra inkomsten. De EU-lidstaten zullen de overige 5,9 miljard moeten aanvullen. Voor Nederland gaat dit om een bedrag van rond de 350 miljoen euro.

Volgend jaar
Als gevolg van de openstaande rekeningen van lopende contracten wil het Europees Parlement de begroting voor volgend jaar laten stijgen met 6,8 procent naar een totaal van 137,9 miljard euro.

'De stijging is noodzakelijk omdat de EU anders haar openstaande rekeningen niet kan betalen,' zei europarlementariër Jan Mulder (VVD) eerder tegen elsevier.nl.

Met inflatie
EU-lidstaten, waaronder Groot-Brittannië en Nederland, vinden dat de begroting niet meer dan met het inflatiepercentage van 2,79 procent mag stijgen. 

De lidstaten moeten nu met het Europees Parlement gaan onderhandelen over de begroting. Het is de bedoeling dat op 9 november een akkoord wordt bereikt.

De Jager
Demissionair minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) noemt de verhoging die het Parlement voor ogen heeft 'onbegrijpelijk'. 'Dat kan niet, Nederland zal hier hartstikke tegen stemmen,' zei De Jager dinsdag tijdens het vragenuurtje.

Nederland is fel tegenstander van een hogere EU-begroting. Het kabinet vindt het onbegrijpelijk dat lidstaten fors moeten bezuinigen terwijl de EU meer wil uitgeven.

Een Europese begroting voor de eurozone is een heel slecht idee dat meteen van tafel moet. Kabinet verzet zich terecht
Commentaar Carla Joosten: Rutte moet nee zeggen tegen Van Rompuy

Europese Unie kampt met tekort van 9 miljard euro

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

52 reacties

 • 0 0

  Misschien eerst maar eens even alle onterecht uitbetaalde aanwezigheidspremies over de laatste jaren terugvorderen? Ideetje? Probeer het zelf eens op te lossen EU, moeten wij ook als we een begrotingstekort hebben. Verkeerde inschatting dus!

 • 0 0

  Mooi voorbeeld met hun grote bek tegen de begroting van Nederland....Ze ondersteunen de AGRAR-ontwikkeling, VAN ACHTERGESTELDE GEBIEDEN(welke dan?...tERWIJL juist die bevolking van dat soort landen in ons land de lonen al kaapt....Griekenland is er niks bij

 • 0 0

  JUIST de overvloedige Agrarische steun voor achterstandslanden bekritiseerde Madlener (PVV) vandaag al in het gesprek uur in de tweede Kamer!

 • 0 0

  EU....... de Tollenaars van Europa!

 • 0 0

  Ze schamen zich daar in Brussel werkelijk nergens voor...