Europese Unie

Eurocrisis: jeugdwerkloosheid Italië hard gestegen

shari door Shari Deira

Het aantal jongeren in Italië dat zonder werk thuis zit, is in minder dan drie jaar met een miljoen gestegen als gevolg van de economische crisis. Tussen 2008 en 2011 daalde het aantal werkenden in de leeftijd van 15 tot 24 jaar van ruim zeven miljoen tot zes miljoen.

Dat blijkt zaterdag uit gepubliceerde cijfers van het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat.

Hervormen
De Italiaanse premier Mario Monti presenteerde woensdag wat hij noemde historische arbeidswetgeving. Die moet de arbeidsmarkt drastisch hervormen en onder meer jongeren aan een baan helpen terwijl de economie zal groeien.

In februari zat 9,3 procent van de Italianen thuis zonder werk. Dat is het hoogste percentage sinds 2001. De 9,3 procent van Italië ligt nog onder het Europese gemiddelde van 10,8 procent. Naar schatting hadden ruim 24 miljoen inwoners van de Europese Unie geen werk in februari.

Fabriek
Een belangrijke oorzaak van het stijgende werkloosheidspercentage in Italië is het sluiten van fabrieken. Zo besloot autofabrikant Fiat een fabriek dicht te gooien in het Zuid-Europese land.

Hoewel Italië kampt met een hoog werkloosheidspercentage is de situatie wat werklozen betreft nog niet zo ernstig als in Spanje. Daar heeft ruim 50 procent van de jongeren geen werk.

Eurocrisis: jeugdwerkloosheid Italië hard gestegen

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

20 reacties

 • 0 0

  De komende maanden komen er nog duizenden ellendige berichten en we blijven voor europa en de bijbehorende euro!

 • 0 0

  En ondertussen roept de EU dat er miljoenen Noord-Afrikaans immigranten nodig zijn voor Europa.
  Het is op zijn minst wat vreemd om niet-opgeleide lieden uit een westers-vijandige cultuur binnen te halen als er 24 miljoen (deels hoog opgeleide) Europeanen werkloos langs de kant staan.
  Dit soort berichten bewijzen dat zowel sociaal als economisch er geen enkele reden voor dat EU streven is. Enige doel dat over blijft is de verdere islamisering van Europa, blijkbaar hebben degenen die het over de geheime afspraken over Eurabië hebben toch gelijk.

 • 0 0

  Er is ook nog geen sprankje hoop op herstel. Wanneer beginnen ze nu in te zien dat die Euro als een molensteen om onze nek hangt. Een politieke munt, alleen gewenst door de elite. Kom eens met een plan om het zuiden te verlossen van deze munt en heb lak aan de Helmut Kohltjes c.s. . Maar nee hoor. Tegen beter weten in over de ruggen van de burgers door blijven gaan met een hopeloos projekt.

 • 0 0

  @renee dekker
  Volgens een D66 onderzoek zou het met de gulden nog veel slechter gaan. Vraag me af wat er nog moet gebeuren voordat ook daar het licht doorbreekt. Ik las ergens dat over een paar jaar de banken 10% moeten afboeken van hun schulden en het EMS vervolgens moet bijpassen om de banken in het zadel te houden. Alleen wij blijven alles maar slikken.

 • 0 0

  @ August op zaterdag 7 april 2012 20:38
  @renee dekker
  "Volgens een D66 onderzoek zou het met de gulden nog veel slechter gaan. Vraag me af wat er nog moet gebeuren voordat ook daar het licht doorbreekt."

  In hun rapport is verzwegen dat er miljarden met bakken in EMS-fondsen gestort moeten worden. En dat niet alleen gisteren. Nee ook vandaag. En morgen. En overmorgen.