Europese Unie

De Jager: Ellende niet te overzien bij einde euro

shari door Shari Deira

Minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) benadrukt het belang van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Het nieuwe permanente noodfonds voor de euro is niet alleen van belang voor Zuid-Europese landen, maar zeker ook voor landen als Nederland en Duitsland.

Dat heeft De Jager dinsdag gezegd tegen RTLZ. De Tweede Kamer debatteert later vandaag over het ESM dat het tijdelijke noodfonds EFSF moet vervangen.

Zeggenschap
'Er is ons veel aan gelegen dat we de euro bij elkaar houden want als het misgaat, is de ellende niet te overzien,' zegt de demissionaire minister. Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks steunt het ESM.

Verschillende partijen hebben al laten weten dat zij het ESM in de huidige vorm niet steunen. ChristenUnie-leider Arie Slob zegt dat Nederland meer zeggenschap moet krijgen over het fonds en vindt het ondemocratisch dat landen als Frankrijk, Duitsland en Italië bestedingen kunnen vetoën.

De Jager zegt dat het niet verstandig zou zijn als een besluit over het fonds wordt uitgesteld. 'In het licht van de slagvaardigheid van het fonds en de zekerheid naar de financiële markten zou dat niet gewenst zijn.'

Kiezers
PVV-leider Geert Wilders spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat vanwege het ESM. Als het aan Wilders ligt, spreekt eerst de kiezer zich uit over het fonds. Hij wil de behandeling van het permanente noodfonds overhevelen tot na de verkiezingen op 12 september.

Een meerderheid (59 procent) van de Nederlandse kiezers vindt ook dat er pas na de verkiezingen een besluit moet worden genomen over de steun aan het ESM, blijkt uit een peiling van EenVandaag.

De gang van zaken rond Europees Stabiliteits- mechanisme noopt tot fundamenteel debat over eurobeleid. Kamer loopt achter de feiten aan

Commentaar Carla Joosten: Tweede Kamer moet controle op ESM eisen

De Jager: Ellende niet te overzien bij einde euro

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

136 reacties

 • 0 0

  Ben zooooooooooooo jaloers op die Zwitsers en Noren!

 • 0 0

  Allemaal geloel.
  Het gaat alleen maar om de banken en nergens anders over.

  De banken hebben met foute hypotheken en met staatsobligaties van foute landen gespeculeerd en helaas fout gegokt.

  U mag nu de rekening betalen.

  Wel inclusief de bonussen van de bankiers.

  Ik vraag me toch af wat JKdJ straks gaat doen, zal wel bij een bank gaan werken...

 • 0 0

  Wegwezen, de Jager je vergooit de belangen van de Nederlanders.

 • 0 0

  De ellende niet te overzien? Ik ga me pas zorgen maken als die wél is te overzien. Uit de euro en uit europa!

 • 0 0

  Wat is het moeilijk om de waarheid te spreken, alleen maar angstzaaien onder de bevolking! We zijn beter af zonder Euro en sparen daarmee miljarden per jaar!
  Ons land is verkocht aan het grootkapitaal en de burgers mogen de rekening betalen.