Europese Unie

'Toename aantal zelfmoorden door crisis is mediahype'

Servaas door Servaas van der Laan

De claim van veel Italiaanse media dat het land zou lijden onder een zelfmoordgolf vanwege de economische crisis is onterecht. Cijfers van het Italiaanse bureau voor statistiek (ISTAT) laten juist een afname zien van het aantal zelfdodingen uit financiële redenen.

De Italiaanse kranten staan er vol mee: 'Zes zelfmoorden de afgelopen twee dagen. De lawine van zelfdodingen blijft maar aanhouden.' Sinds begin dit jaar ontnamen 38 Italianen zich van het leven, omdat ze de rekeningen niet meer konden betalen.

Vooral linkse oppositiepartijen hekelen het keiharde bezuingingsbeleid van interim-premier Mario Monti. Antonio di Pietro, voormalig openbaar aanklager en leider van de anti-corruptiepartij Italia dei Valori, vindt zelfs dat Monti de zelfdodingen persoonlijk op zijn geweten heeft.

Geen toename
Maar een toename van het aantal zelfmoorden als gevolg van de economische crisis kan helemaal niet worden aangetoond. Sterker nog, het aantal zelfdodingen ligt in 2012 relatief gezien lager in vergelijking met 2011 en 2010.

In 2010 beroofden 187 Italianen zich van het leven 'uit financiële motieven'. Dat is een gemiddelde van 0,51 per dag. Met 38 zelfdodingen tot aan 9 mei dit jaar, ligt het gemiddelde voor 2012 op 0,29 per dag.

Emotie
'Achter ieder nieuwsbericht schuilt een menselijk drama,' stelt Stefano Marchetti van het Italiaanse CBS. 'Maar een toename van het aantal zelfmoorden is statistisch gewoon niet aan te tonen.' Marchetti vreest dat de beweringen vooral op emotie zijn gebaseerd.

De statistieken wijzen verder uit dat het aantal zelfdodingen uit financiële redenen een heel klein deel vormt van het totaal aantal zelfmoorden.

Van de 3.048 zelfmoorden in 2010 bleek de helft zich van het leven te hebben beroofd vanwege een ziekte. Liefdesverdriet was voor 324 Italianen de reden om hun leven te beëindigden.

'Toename aantal zelfmoorden door crisis is mediahype'

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

0 reacties