Europese Unie

IJsland wil voorlopig niet overstappen op 'onzekere' euro

Servaas door Servaas van der Laan

IJsland ziet voorlopig geen reden om over te stappen op de euro. De toekomst van de Europese munt is op dit moment te onzeker.

Tot deze conclusie komt de IJslandse centrale bank in een rapport over de euro, schrijft het Financieele Dagblad.

De president van de centrale bank denkt dat het omruilen van de kroon in de euro nog wel een aantal jaar op zich zal laten wachten: 'Tegen die tijd kan de eurozone er heel anders uitzien dan nu.'

Invoeren
IJsland speelt al langer met het idee om de Europese munt in te voeren. In 2009 stemde het parlement in Reykjavik ermee in om op termijn lid te worden van de Europese Unie en tot de euro over te gaan.

Maar IJsland kampt nog altijd met de gevolgen van de hevige bankencrisis die het land in 2008 trof. De IJslandse kroon daalde toen 80 procent in waarde ten opzichte van de euro.

Geld kwijt
Grote banken zoals Icesave werden opgedoekt en buitenlandse spaarders waren hun geld in een klap kwijt.

IJslanders met leningen in buitenlandse valuta zagen hun schulden in waarde verdubbelen.

Klap
Inmiddels lijkt de eilandstaat de ergste klap te boven te zijn en verkeert de economie weer in groei. Het Internationaal Monetair Fonds beraamt de groei van het IJslands bruto binnenlands product voor dit jaar op 2,4 procent.

Maar nu is het de onzekerheid in de eurozone die voor het IJslandse ministerie van Financiën de reden is om nog even te wachten met de overstap naar de euro.

'Ze hebben wel humor, onze IJslanders. Ze schijnen in shirts rond te lopen met de tekst 'Don't fuck with Iceland – we may not have cash but we've got ash!' en een afbeelding van de vuurspuwende berg – veel mooier woord dan vulkaan, vindt u niet? – aldaar,' schreef Simon Rozendaal in 2010.

Lees de weblog: U moet de groeten uit IJsland hebben

IJsland wil voorlopig niet overstappen op 'onzekere' euro

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

21 reacties

 • 0 0

  Zij lieten de banken kapot gaan en inmiddels groeit de economie weer!?

  Hè...,maar Jan Kees de Jager zegt.....

 • 0 0

  Dit wordt zeer zorgvuldig verzwegen door de M.S.M

 • 0 0

  Ik geef ze geen ongelijk! Verstandig besluit!

 • 0 0

  Heel verstandig van IJsland.

 • 0 0

  Griekenland zou ook veel beter af zijn door uit die waardeloze EU bureaucratie te stappen en zelf oplossingen voor hun problemen te zoeken. Zijn de geldschieters net als bij de Iceland affaire wel een hoop geld kwijt op korte termijn en kunnen de EU landen ( hoe lang nog ) hun aandacht aan belangrijkere zaken wijten en onze belastingen herzien.